avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil

Buna ziua
Situatia mea este urmatoare:
Mama mea a divortat si din a doua casatorie am un frate vitreg...
Fiindca eu am grija mai mult de mama si pot sa zic si de sotul ei am luat comun decizia ca imobilul in care locuiesc(casa cu gradina) sa fie vanduta mie cu act vanzare-cumparare pe care eu chiar o platesc la valoarea actuala dupa cota..
Subliniez ca acest imobil initial a fost 50-50 % a lui maicamea si sotul ei...dar acum 5 ani sotul fiind batran a donat partea lui mamei cu conditie de uzf. viager..Dar acum fiindca nu au incredere in copilul lor comun si ca au nevoie si de bani mi-au propus aceasta vanzare a casei...
Mentionez ca mai au terenuri si o casuta ,bunuri ce au fost donate fratelui meu vitreg din care eu nu am nici o pretentie sau preferinta...
Intrebarea mea este ca,daca cumpar casa asta pur si simplu o si platesc sunt in siguranta privind fratele vitreg?
Sau ma mai pot trezi cu el ca are pretentii la o parte dupa ce am platit casa?
Am citit pe forum,ca trebuie sa am dovada platii...adica sa dau cash banii in fata notarului sau sa depun banii pe vreun cont bancar pe numele mamei...(casa fiind acum integral pe numele ei) si sa cer un extras si copie dupa depunere?

Va rog ajutatima cum sa procedam..
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:55, 10 Februarie 2017
De la intrarea in vigoare a noului Cod civil nu se mai incheie contracte de vanzare cumparare cu clauza de intretinere. Asta e o struto-camila.
Ori se incheie contract de vanzare cumparare, ori se incheie contract de intretinere.
Daca mergeti pe varianta contractului de vanzare cumparare, dar doriti sa fie instituita si o clauza de uzufruct, trebuie avute in vedere dispozitiile art.1091(4) Cod Civil „Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare”

Adica la incheierea actului, trebuie sa fie prezent si fratele dvs, care sa dea o declaratie ca recunoaste caracterul oneros al actului (mai exact ca ati dat bani parintilor, la modul cel mai serios). Altfel, actul de considera a fi donatie deghizata.
La vanzare simpla, fara nicio clauza, nu trebuie sa fie prezent fratele.
Parerea mea este sa mergeti pe varianta unui contract de donatie, cu clauza de uzufruct viager. Este cel mai corect si transparent act.
Chiar asta e problema doamna...din cauza asta am pornit toata discutia...
Adica fratelui vitreg raman 2 terenuri arabile (cca 1 ha) si o casauta de vacanta ...bunuri ce nu valoreaza nici un sfert cat valoreaza casa si cred ca din acest motiv a dat de inteles ca nu semneaza nimic....adica faza cu Donatia sau contractul de intretinere nu este solutie buna zic eu...
De bani au nevoie mai ales unul dintre batrani ca are probleme de sanatate destul de grave,din acest motiv i-am mai ajutat cu o suma destul de consistenta in ultimii doi ani...asa ca la un comun acord intre mine si ei (fratele vitreg nu a fost prezent) ne-am hotarat sa facem pasul asta...adica mai dau o alta suma X care impreuna cu sumele pe care i-am dat pana acum ar acoperi contravaloarea casei..valoare reala...
Dar tatal vitreg a dat cu subantelesul ca totusi n-ar vrea ca din orice motiv ei sa ajunga pe strazi(ca am si eu un sot si poate sa aiba si el alte idei pe viitor,etc)....Din aceasta cauza v-am intrebat mai sus cum pot sa ii trec sa fie ei linistiti (mai ales batranul) ca nu o sa fie dati afara din casa pana traiesc...
De asta am inceput dib start ca e dificila situatia ...
Nu stiu cum sa procedez exact ce acte sa facem sa fie si ei multumit si eu in siguranta privind casa cumparata..?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar mama dvs. are ceva de vânzare.

Soțul ei nu mai are de vânzare ceea ce a donat acum 5 ani!


Tunderbild a scris:

Subliniez ca acest imobil initial a fost 50-50 % a lui maicamea si sotul ei...dar acum 5 ani sotul fiind batran a donat partea lui mamei ...



De bani au nevoie mai ales unul dintre batrani ...


Mai ales ...care dintre ei?
Cea care are sau cel care nu mai are ceva de vânzare?

Tunderbild a scris:

... daca cumpar casa asta pur si simplu o si platesc sunt in siguranta privind fratele vitreg?


Doar mamei ii puteți plăti un preț, pentru ceea ce are de vânzare.
Sper că nu vă întrebați dacă plata prețului pentru ...pielea ursului din pădure pe care o mai are EL/soțul mamei de vânzare vă pune la vreun adăpost.

Indiferent de plata prețului de astăzi, donația de acum 5 ani s-ar putea să fie o problemă. Depinde. Inclusiv de ...ordinea plecărilor pe lumea ailalată, nu numai de valoarea celorlalte bunuri despre care ați spus că „nu valoarează nici un sfert...”

Fratele pe care vă place să-l numiți vitreg (= care nu e rudă) vă este rudă, vă este frate după mama. Dar este singurul descendent al tatălui său. Iar donația făcută de tatăl său acum 5 ani s-ar putea să-i încalce rezerva succesorală...



Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2017
romascanu, moderator
Bun..in concluzie spuneti mi va rog...se poate face vreun demers sa ma asigur in privinta fratelui referitor la casa cumparata sau nu?

De bani o sa aiba nevoie tatal vitreg ca urmeaza sa fie operat...dar asta nu stiu ce importanta are..
Da..mama are de vanzare ca e p numele ei...dar si tatal v este de acord...

Alte discuții în legătură

Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si aș dori ... Daaris Daaris Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si aș dori un sfat. Soțul mamei mele a murit recent (tată vitreg) iar împreună au 3 copii. El mai avea ... (vezi toată discuția)