avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract donatie uzufruct viager intre parinti cu fiul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract donatie uzufruct viager intre parinti cu fiul acestora

Buna seara. Parintii meu i-au facut fratelui meu un contract de donatie cu clauza viagera, in anul 2010, iar in :( anul 2011 mama a decedat. In anul 2016 a existat o cearta foarte urata intre fratele meu si tata in urma careia fratele a plecat. Tatal meu vrea sa rezilieze contractul de donatie. Intrebare: Se face succesiune dupa moartea mamei si daca tatal nostru poate rezilia contractul de donatie ?
Ce clauza mai exact ?
Dupa mama nu mai aveti ce mosteni, nu mai avea imobilul la data decesului, era deja instrainat.
Tata nu cred ca poate revoca donatie, depinde de ce prevede contractul.
In contract scrie " ne rezervam dreptul de uzufruct viager asupra intregului imobil ".
Eu nu contest dreptul fratelui meu ci tatal nostru in urma discutiilor vrea sa desfinteze contractul de donatie.
Nu are motiv pt revocarea donatiei, din ce ziceti.

Revocarea donaţiei
Art. 1023
Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Detalii: [ link extern ]
Singurul punct care se aplica in cazul lor este alin c. Din iunie 2016 de cand a plecat fratele meu nu a mai avut grija de tata.
Pai, i-a cerut cineva sa aiba grija, tatal e in nevoie ? Nu are pensie, nu se poate deplasa ?

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am nevoie de ajutor in urmatoarea speta. tatal meu ... Andrei 1990 Andrei 1990 Buna ziua, am nevoie de ajutor in urmatoarea speta. Tatal meu are drept de habitatie viagera in imobilul pe care l-a donat fratelui meu, insa sotia fratelui ... (vezi toată discuția)
Succesiune gabita_dumitrache gabita_dumitrache buna ziua, as dori sa va intrb si eu ceva^ In urma decesului tatalui meu s-a facut succesiune iar dupa aceea anul trecut mama mea a vrut sa rezolve problema ... (vezi toată discuția)
Donație ursu67 ursu67 Buna ziua , am semnat acum 19 ani in urma unui divorț , un act de donație a unui apartament proprietate comuna , in favoarea fostei soții , cu care am ... (vezi toată discuția)