avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce se intampla cu pensia unei persoane cu dubla ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce se intampla cu pensia unei persoane cu dubla cetatenie, germana si romana, cand se stabileste in Romania?

Buna seara si LA MULTI ANI !
Mama a lucrat 20 de ani in Germania (dubla cetatenie) iar acum indeplineste conditiile de pensionare acolo.Dupa aceea doreste sa se intoarca in tara definitiv. Va rog sa-mi spuneti ce se va intampla cu pensia ei cand va ajunge aici ? Am inteles ca in momentul in care paraseste statul german i se vor scadea anii lucrati acolo, urmand sa aiba 2 pensii , una cu anii lucrati in Germania si una cu anii lucrati in Romania. I se vor opri in continuare asigurarile de sanatate si in Germania ?

Multumesc si SARBATORI FERICITE !
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:38, 26 Decembrie 2011
In momentul implinirii varstei de pensionare in Romania (depinde in functie de data nasterii) pote merge la Casa Judeteana de Pensii din judetul unde vrea sa se stabileasca si sa depuna la Compartimentul Pensii Europene cererea de pensionare, doua exemplare din Formularul E202 si E207 în care solicitantul declară pe proprie răspundere care sînt perioadele de cotizare pentru care solicită deschiderea drepturilor de pensie, cererea TIP de pensionare, adeverinte, contracte de munca, cartea de munca, etc.

Pensiile Europene sunt reglementate de Regulamentului nr. 883/998 al Uniunii Europene din 2008.

Atat Casa de pensii din Germania cat si cea din Romania vor calcula stagiul de pensie cat si punctajul conform propriilor metode de calcul si la final veti primi o decizie de pensionare cu cuantumul pensiei din ambele state. Dupa ce realizeaza calculele nationale ei mai calculeaza si cuantumul general (cunoscut drept calculul UE) unde se ia in calcul tot stagiul de cotizare din toate statele si veti primi ca pensie cea care iese mai mare.

[ link extern ] #

Dupa ce va primit pensia, statul roman ii va opri din pensie CAS in valoare de 5.5%. Nu va mai plati contributia din Germania

Ultima modificare: Luni, 26 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie din strainatate vasmili vasmili buna seara si la multi ani ! am si eu o nedumerire , vreau sa precizez ca lucrez in germania si platesc acolo contributiile sociale fiind angajat acolo .. ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare completat cu perioada lucrata in strainatate cpecete cpecete Am 60 de ani impliniti şi o vechime în muncă de 25 ani împliniţi, din care 21 de ani grupa II de muncă. De la 45 de ani am lucrat în Italia în diverse ... (vezi toată discuția)
Pensie in italia laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Buna ziua.Mama mea este pensionata in Romania,pentru limita de varsta si vechime integrala.De cativa ani insa,lucreaza in Italia ca ingrijitor batrani, cu ... (vezi toată discuția)