In momentul implinirii varstei de pensionare in Romania (depinde in functie de data nasterii) pote merge la Casa Judeteana de Pensii din judetul unde vrea sa se stabileasca si sa depuna la Compartimentul Pensii Europene cererea de pensionare, doua exemplare din Formularul E202 si E207 în care solicitantul declară pe proprie răspundere care sînt perioadele de cotizare pentru care solicită deschiderea drepturilor de pensie, cererea TIP de pensionare, adeverinte, contracte de munca, cartea de munca, etc.
Pensiile Europene sunt reglementate de Regulamentului nr. 883/998 al Uniunii Europene din 2008.
Atat Casa de pensii din Germania cat si cea din Romania vor calcula stagiul de pensie cat si punctajul conform propriilor metode de calcul si la final veti primi o decizie de pensionare cu cuantumul pensiei din ambele state. Dupa ce realizeaza calculele nationale ei mai calculeaza si cuantumul general (cunoscut drept calculul UE) unde se ia in calcul tot stagiul de cotizare din toate statele si veti primi ca pensie cea care iese mai mare.
[ link extern ] #
Dupa ce va primit pensia, statul roman ii va opri din pensie CAS in valoare de 5.5%. Nu va mai plati contributia din Germania