avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu cotizare completat cu perioada lucrata in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu cotizare completat cu perioada lucrata in strainatate

Am 60 de ani impliniti şi o vechime în muncă de 25 ani împliniţi, din care 21 de ani grupa II de muncă. De la 45 de ani am lucrat în Italia în diverse posturi (nu am plecat cu contract de muncă din România). Pentru ultimii 15 ani, din păcate, nu pot face dovada, deocamdată, decât pentru 8 ani de lucru "cu carte de muncă".
Conform Legii pensiilor am vârsta necesară pensionării dar nu am stagiu complet de pensionare.
As dori sa stiu daca este posibil sa se ia în calculul stagiului de cotizare şi perioada lucrată în Italia.
Dacă DA care este procedura de urmat pentru a face posibil acest lucru.
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:58, 19 Martie 2010
Veti beneficia, la stabilirea drepturilor de pensie, de toate stagiile realizate in Italia si pentru care ati achitat contributiile obligatorii, conform dispozitiilor art. 8, alin. (1) din Legea nr. 19/2000:
"Constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte."

Din ceea ce ati scris rezulta ca stagiul total este de 38 de ani si 3 luni, compus din:
-25 de ani stagiul realizat de cotizare;
-5 ani si 3 luni stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca;
-8 ani stagiu realizat in Italia.

Daca cei 8 ani sunt inclusi in cei 25 de ani, nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Daca nu sunt inclusi, puteti beneficia de pensie anticipata partiala. Pentru perioada de 8 ani lucrata in Italia urmeaza sa va duceti la casa teritoriala de pensii si sa completati formularele E202 si E207.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie din strainatate ivanov cristina ivanov cristina buna ziua. tatal meu a lucrat timp de 28 ani in romania dupa care a plecat in italia unde a lucrat cu contract de munca platind toate taxele acolo, ulterior ... (vezi toată discuția)
Conditii pensionare moldovan_simion moldovan_simion Ma numesc Moldovan Simion, nascut la data de 24.03.1951. Mentionez ca timp de 24 de ani si 8 luni am lucrat cu carte de munca in Romania (fara a avea grupa) si ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pentru pensie grupa 1 ruri ruri Subiect: calcul stagiu realizat pentru pensie 1.sant nascut in 09.06.1960 2. Perioada 29.07.1977-02.04.1989 am statut de angajat cu C.M. 3.Perioada ... (vezi toată discuția)