avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract individual de munca!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract individual de munca!

buna ziua.am o mare dilema:sunt absolventa de studii superioare 2011 luna iulie.m-am inregistrat in atentia ajofm dupa absolvire.in luna octombrie am reusit si mam angajat data contractului 12.10.2011.pentru acest lucru am primit de la ajofm 1500 ron prima de incadrare 1000 si prima de angajare 500.de la indeput lucrurile nu erau asa cu m ar fi trebuit dar am tacut pentru ca nu am experienta necesara pentru a-mi spune cuvantul cand trebuie.de 2 saptamani insa serviciu este un calvar angajatoarea avand un comportament neadecvat nici macar ca persoana aducandu-mi jicniri zilnice.nu respecta programul tinandu-ma chiar si 5 ore peste cel normal de 8 ore, s.a.astazi mam hotarat sa imi dau demisia cu toate ca acest lucru presupune inapoierea banilor catre ajofm.cum pot proceda incheierea contractului fara perioada de preaviz pentru ca inca o periada in in aceste condutii m-ar darama psihic.
Cel mai recent răspuns: ligadiangeli , utilizator 11:08, 28 Decembrie 2011
Potrivit art. 81 alin. 8 din legea 53/2003R - Codul muncii Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă, asta in situatia in care angajatorul nu este de acord sa demisionati fara efectuarea preavizului.
Ar mai fi o solutie, in cazul in care in contractul de munca vi s-a prevazut o perioada de proba de 90 de zile, fiind in aceasta perioada aveti posibilitatea sa incetati contractul de munca printr-o notificare adresata angajatorului prin care il informati ca nu mai doriti continuarea raporturilor de munca cu acesta ( temei legal art. 31 alin. 3 din Codul muncii).
sa inteleg ca daca demisionez nu vor returna banii la ajofm?dar in ce situatie trebuie returnati?
Ati incheiat un angajament cu AJOFM ,ANEXA 13,din normele de aplicare a legii76/2002:
la norme?

ANEXA 13:
Nr. .............
ANGAJAMENT
Subsemnata/Subsemnatul .................................., posesoare/posesor a/al actului de identitate ......... seria
...... nr. .............., codul numeric personal ........................, cu domiciliul în ..................., str. ...................... nr.
..., bl. ..., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ........................., înregistrată/înregistrat în evidenţa Agenţiei pentru
Ocuparea Forţei de Muncă a Judeţului ......................./Municipiului Bucureşti, Agenţia locală sector ....,
având, după caz, Carnetul de evidenţă nr. ......................., în calitate de beneficiară/beneficiar a/al
dreptului/drepturilor prevăzute la articolul/articolele .................*) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, mă oblig să restitui imediat şi în mod integral sumele acordate, în situaţia în care raporturile de muncă/de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, din următoarele motive:

a) în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi al art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii,cu modificările şi completările ulterioare;
b) în temeiul art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dacă a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă;
c) în temeiul art. 84 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din Legea nr. 188/1999
.........
Semnătura***) ......................
Completat şi semnat în faţa noastră.
Semnătura****) .............. ..................
Conform art. 76 alin. (2) din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, prezentul angajament constituie titlu executoriu.
------------
*) Se va/vor înscrie articolul/articolele din lege.
**) Localitatea, judeţul.
***) Semnătura persoanei care îşi ia angajamentul.
****) Semnătura conducătorului agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă

Apare art.79 Codul Muncii,care este art.81 in prezent,si care inseamna incetarea contractului prin demisie.Deci daca demisionati inainte de implinirea a 12 luni lucrate,veti restitui sumele primite.
Art. 76 din Legea nr.76/2002 prevede :
(1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73.1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de munc? sau de serviciu înceteaz?, într-o perioad? mai mic? de 12 luni de la data încadr?rii în munc?, în temeiul urm?toarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi art. 81 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modific?rile şi complet?rile ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modific?rile şi complet?rile ulterioare, dac? au fost condamnaţi prin hot?râre judec?toreasc? definitiv?;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicat?, cu modific?rile ulterioare.

(2) În situaţia nerespect?rii prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prev?zute la art. 73.1, 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.

Din textul legii rezulta ca incetarea c.i.m. se poate face fara a mai returna banii primiti in baza urmatoarelor articole : art.31 alin.3, art.65 alin.1 , art.66 , art.61 lit.c , art.61 lit.d C.mun. etc.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca demisionezi (cu preaviz sau fara preaviz), va trebui sa restitui banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu oficiul de somaj bogdan_151991 bogdan_151991 Am fost la oficiul de somaj si mi-au zis ca daca sunt angajat din somaj si dupa ce mi se face angajarea imi schimb si domiciuliu pe piatra neamt(eu am ... (vezi toată discuția)
Ce act normativ prevede ca art 73^1(1) poate fi imputat? justice123 justice123 Somatia si decizia de imputare care am primit-o specifica art. 76 din legea 76/2002, insa aceasta nu specifica art 73^1(1)? [quot]Art. 76. - (1) Încetarea ... (vezi toată discuția)
Prima de incadrare, prima de instalare cataflorescu cataflorescu Stiti cumva daca se mai acorda acel ajutor de la AJOFM pentru persoanele care se angajeaza la o distanta mai mare de 250KM. Cred ca se numea prima de ... (vezi toată discuția)