Am o firma.
Am cumparat un imobil de la persoane fizice acum citiva ani.
Am girat cu acest imobil imprumutul altei firme care nu are nici o legatura juridica cu firma mea dar e a tatalui meu.
1. E legal asta?! Daca nu e legal mai e ipoteca bancii valabila? O pot ataca?
Firma aia nu mai poate restitui imprumutul.
Banca ne-a recomandat sa videm monitorizat imobilul pentru a nu-l scoate ei la executare.
Am gasit client persoana juridica.
2. Voi plati TVA la aceasta vinzare monitorizata dat fiind ca eu am cumparat de la persoane fizice si nu am dedus nici atunci, nici ulterior TVA-ul?
3. Voi plati impozit pe profit mai mare din pricina acestei vinzari monitorizate?
4. Cum calculez acest impozit pe profit: valoare de vinzare cu TVA - valoare amortizata cu TVA x 16%?
Există un principiu care se referă la actele pe care le poate încheia o persoană juridică. Se numeşte principiul specialităţii capacităţii de folosinţă, potrivit căruia o persoană juridică poate dobîndi doar acele drepturi şi îşi poate asuma doar acele obligaţii care sunt conforme cu scopul acelei persoane.
S-a considerat că garantarea de către societatea comercială a obligaţiilor altei societăţi ar contraveni principiului enunţat, actul de garanţie fiind lovit de nulitate absolută, aşa cum este nul absolut orice act juridic care încalcă principiul specialităţii capacităţii de folosinţă.
Cu un avocat bun şi cu posibilitatea de a demonstra că între cele două societăţi - garant şi garantat - nu există nicio legătură de afaceri sau interese comune, aţi putea obţine în instanţă constatarea nulităţii absolute a contractului de ipotecă.