avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Firma de asigurari tergiverseaza
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Firma de asigurari tergiverseaza

Buna ziua
Un prieten a avut un accident cu masina. Mai precis o piatra a cazut dintr-un camion ce transporta piatra si a spart parbrizul de la masina. Soferii s-au inteles, s-a depus cererea la firma de asigurari, s-a inregistrat....si in final prietenul meu a primit un nr de tel din Bucuresti unde trebuie sa sune pentru a primi confirmarea ca masina sa fie reparata. Tot suna si nimic. Cei de la asigurari nu mai vor sa discute cu el si-i zice sa mai sune la acel numar de tel.
Ce ma sfatuiti sa fac? Care e procedura?
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 17:57, 30 Decembrie 2011
Dosarul de dauna se deschide la Arad. Daca acestia nu au personal competent reamintile faptul ca sunt obligati sa aiba reprezentanta de daune in fiecare resedinta de judet. Nu este obligatia dumneavoastra sa sunati la Bucuresti. Probabil aceasta este doar o procedura de avizare prin call-center. Daca insa va deplasati la sediul lor nu este cazul.
Avizarea prin call-center este o simpla alternativa, in cazul in care nu se deplaseaza pagubitul la sediul asiguratorului din zona producerii daunei.Somati asiguratorul sa sune el unde vrea, iar pagubitul/avizantul trebuie sa primeasca raspunsul scris in termenul stabilit de normele indicate de colegi, in mesajale anterioare.
Este adevarat ca la sediul fiecarei sediu de agentie de asigurari exista un nr. de telefon pt anuntarea si avizarea daunelor. Dar asta nu inseamna ca sunteti si obligat sa sunati. Obligatia de a anunta dauna este a celui din agentie cu care ati intrat in contact, inspector fie de daune fie de asigurari. Dosarul de dauna se deschide la agentia din orasul dv sau in cel mai rau caz in orasul resedinta de judet.
Acest tip de accident se despagubeste conf. Ord. 14/2011 (daca accidentul a avut loc dupa 6 dec. 2011) art. 26, alin. 3.
Cei de la asigurari evit sa plateasca dauna din urmatoarele motive (hai sa zicem "logica" lor): camionul incarcat cu piatra se deplaseaza iar in spatele lui este o masina. Soferul camionului nu vede in spatele camionului, decit in oglinzi (dr. si stinga) in lateral, deci nu are cum sa vada partea de spate a camionului de unde a sarit piatra. Soferul pagubit vede piatra cazind si spargindu-i parbrizul. opreste camionul si ii spune soferului camionului si acesta recunoaste pe baza declaratiei soferului pagubit. Deci declaratia soferului vinovat are la baza spusele soferului pagubit. In aceste conditii mai mult ca sigur ca asiguratorul se va folosi de prevederile art. 45, alin 3, si va repinge la plata dosarul.
Ar fi bine daca in masina prietenului ar fi fost si un martor.

Art. 26. — (1) Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri in forma baneasca pentru:
................................................
3. prejudiciul produs prin fapta lucrului, cand prejudiciul isi are cauza in insusirile, actiunea sau inactiunea vehiculului, prin intermediul altui lucru antrenat de deplasarea vehiculului, prin scurgerea, risipirea ori caderea accidentala a substantelor, materialelor sau a obiectelor transportate;


Art. 45. — Despagubirile se stabilesc prin hotarare judecatoreasca, in cazul in care:
................................................................
3. nu se pot trage concluzii cu privire la persoana raspunzatoare de producerea prejudiciului, la cauzele si imprejurarile producerii accidentului, precum si la cuantumul prejudiciilor produse.

In aceste conditii ar fi bine sa angajati un avocat specializat si sa demarati actiunea in instanta.
Ipoteza emisa de @bdorin este plauzibila dar nu poate justifica tergiversarea.Prin avizare, asiguratorul este obligat sa raspunda in termen si in scris: DA/BA (motivat) , nu sa "indice" pagubitului numere de telefon ale firmei.
Abia dupa aceea putem discuta ce logica a aplicat.Pana la raspuns, daca a depasit termenul, este pasibil de penalizari.Singura conditie:inregistrarea daunei cu al carei numar de inregistrare se poate dovedi incorectitudinea/eludarea comisa.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot sa dau in judecata societatea de asigurare? igna_florin igna_florin in urma unui accident intre doua masini prietenul meu a stat 3 luni in spital si a suferit mai multe operatii la membrele superioare si inferioare (avandu-le ... (vezi toată discuția)
Dauna rca office_log office_log Va rog sa-mi dati un raspuns avizat in ceea ce priveste o speta de dauna RCA si anume: In urma unui eveniment minor,la o manevra cu camionul in scopul de a ... (vezi toată discuția)
Prejudiciatul are itp expirat, poate sa faca reparatiile pe rca vinovatului herion herion Buna ziua, Acu cateva zile am fost lovit destul de rau. Domnisoara vinovata are RCA. Din pacate am descoperit ca am uitat sa-mi fac ITP-ul. Firma de ... (vezi toată discuția)