avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate fi folosita prevederea din noul cod civil ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate fi folosita prevederea din noul cod civil ?

Am un proces cu anularea unui act de intretinere facut cu matusa mea cu 12 zile inainte de a muri, de un profitor.Conform cu articolul 2256 sau 2254 din noul cod civil care se refera la art.2247(de la pensia viagera) actul de intretinere se considera incheiat oneros daca nu trec mai mult de 30 zile pana la moartea celui cu care s-a incheiat actul de intretinere si acesta devine nul .In vechiul cod nu exista prevederea referitoare la actul de intretinere,dar exista pervederea referitoare la actul de pensie viagera ,care devine nul daca trec mai putin de15 zile pana la moartea celui cu care s-a intocmit actul.Actul s-a incheiat in 30martie 2010,procesul a inceput in mai 2010 si instanta nu s-a pronuntat nici pana acum,fiind tot la fond.Pot invoca prevederile noului cod civil pentru anularea actului,eu fiind singurul mostenitor? Matusa a murit cu 12 zile dupa incheiera actului de intretinere,suferind de AVC multiple,hemiplegie stg,paralizie faciala stg,actul fiind intocmit oneros de notar prin citirea de catre acesta a actului de intretinere si luarea mainii stangi paralizate si aplicarea indexului la o femeie care a facut liceul si a intocmit toata viata acte contabile pe care le semna(mana dreapta nu era paralizata dar in urma accidentelor vasculare multiple nu putea sa o foloseasca,neavand coordonare nu putea sa-si ia mancare,sa bea apa,sa citeasca, sa semneze,lipsindu-i discernamantul).
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:20, 27 Decembrie 2011
Nu puteti invoca respectivele prevederi din Codul Civil pentru ca se aplica prevederile legale din momentul incheierii contractului.

Puteti cere nulitatea absoluta pentru lipsa de discernamant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista legislatie europeana (recomandari) privitoare la contractul de intretinere? stroe maqrcel stroe maqrcel Am un proces in care s-a facut un contract oneros de intretinere cu matusa mea, care a decedat la 12 zile dupa incheierea contractului. Aceasta s-a facut in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am un unchi de 67 ani care are început de alzheimer. ... Nica70 Nica70 Buna ziua! Am un unchi de 67 ani care are început de Alzheimer. Acesta e proprietarul unui imobil , fără copii, cu sotie decedata in urma caruia a devenit ... (vezi toată discuția)
Despre testament serbanstefan serbanstefan Buna ziua as dori o informatie daca exista vreun tip de testament care se poate intocmii pe timpul vietii si care nu poate fi atacat in judecata dupa deces ... (vezi toată discuția)