avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune deschisa de sotia supravietuitoare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune deschisa de sotia supravietuitoare

In primul rand buna ziua tuturor!
Am si eu o mare nelamurire privind partajul succesoral dintre mine (unicul fiu al defunctului) si sotia supravietuitoare (nu este mama mea). Succesiune deschisa de sotia supravietuitoare la judecatorie, i se atribuie ce a cerut. Ulterior depune apel catre tribunal motivand ca totusi suma e mica desi mentionez era cat a cerut. La tribunal la a-3a sedinta apare in felul urmator "recalificat recurs" urmeaza pronuntarea care spune "respinge recursul ca fiind nefondat". Intrebarea mea este ce mai poate urma? Si daca sotia supravietuitoare a deschis succesiune (in cauza de faţă) pentru o parte din bunuri, ulterior mai poate deschide o alta succesiune? bunurile ramase sunt mostenirile defunctului de la parinti, decesul a avut loc in 2000.
Multumiri tuturor!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:43, 15 Octombrie 2008
Soţia supravieţuitoare are dreptul, potrivit legii, la 1/4 dim masa succesorală.
În masa succesorală intră toate bunurile proprii ale defunctului, indiferent de modul în care le-a dobîndit, şi cota parte din bunurile comune (dobîndite în timpul căsătoriei) aşa cum este stabilită această cotă la încetarea comunităţii.

Dacă prin proces s-a discutat doar soarta unor anumite bunuri (deci nu întreaga masă succesorală), ea poate introduce o nouă acţiune în privinţa bunurilor asupra cărora instanţa nu a fost încă sesizată.

Liviu S.Bordaş
O alta problema poate fi aceea ca sotia supravietuitoare sa invoce o contributie mai mare decat 50% din bunurile comune.
De asemenea, poate sa sustina ca este bun propriu unul din bunurile pe care dvs le considerati ca fiind comune.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc pentru raspunsurile oferite, probleme au fost doar cu evaluarea imobilului, care s-a expertizat si reexpertizat la cererea ei, suma aprox. identica.Dupa cum am spus am trecut de judecatorie, in tribunal apelul s-a recalificat in recurs (nu am inteles ce inseamna asta), iar in final s-a respins recursul ca fiind nefondat.Acum habar nu am ce mai urmeaza astept sa mi se comunice decizia tribunalului, adevarul e ca m-a enervat ingrozitor acest proces in care au existat 90% bunuri mostenite de tata inaintea casatoriei cu sotia supravietuitoare.
Inseamna ca a ramas valabila hotararea pronuntata de prima instanta.
Hotararea din recurs nu va fi comunicata.O veti gasi la prima instanta atasata la dosar.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ametist ametist Copil din prima casatorie. Copil din a doua casatorie, + sotie, + afacere care merge destul de bine. El decedat tragic, intr-un accident stupid. Au trect deja ... (vezi toată discuția)
Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)
Bun propriu sau comun? Sfanta Sfanta Buna seara! Contul personal (dintr-o banca X) a sotului SUPRAVIETUITOR...deschis in timpul casatoriei, se introduce in masa succesorala? De fapt banii din ... (vezi toată discuția)