avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Radiere din cartea funciara !!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Radiere din cartea funciara !!!

Salut,

Am o intrebare legata de un precontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Eu sunt vanzatorul.

Cumparatorul m-a sunat cu trei zile inainte de expirarea antecontractului si mi-a spus ca nu mai cumpara. Eu l-am asteptat pana la expirarea termenului.

Notaraul l-a inscris in cartea funciara la data semnarii antecontractului, spunandu-mi ca asa este procedura.

Cum se face radierea lui daca nu mai are intentia de a cumpara ? Trebuie sa am o hotarare judecatoreasca presupunand ca el nu vrea sa-mi dea nici o declaratie de buna voie ?

Multumesc anticipat,
Laura.
Cel mai recent răspuns: gcg 1974 , utilizator 03:32, 22 Octombrie 2008
In opinia mea, daca cumparatorul nu isi manifesta acordul in scris ca nu mai cumpara va trebui sa aveti la baza o hotarare judecatoreasca.
Il puteti anunta ca il chemati in judecata si ii cereti daune interese pentru nerespectarea antecontractului de vanzare-cumparare.In acest fel il puteti determina sa isi exprime in fata notarului intentia de a nu mai incheia actul translativ de proprietate.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc pentru raspuns.

Chiar nu exista nici o posibilitate sa faci radierea fara a ajunge in instanta daca cumparatorul nu-si da acordul in scris ?

De asemenea, este o practica normala sa fie trecut potentialul cumparator in cartea funciara dupa semnarea precontractului ?
deci sa ne intelegem trebuie facuta distinctia intre promisunea unilaterala si bilaterala de a instraina si respectiv de a cumpara.Atat in legea 7/1996 cat si in ordinul 633 din 2007 al directorului ANCPI exista prevazut ca : intentia de a instraina sau de a greva se va radia din oficiu dupa trecerea unui termen de 2 luni de la data notarii acestuia.
Deci mai intai citeste antecontractul si analizeaza atent obligatiile si clauzele stipulate pentru cazul in care nu sunt respectate acestea.
Daca este prevazuta clauza de razgandire a partilor antecontractului de a mai cumpara si de a mai vinde, aplicandu-se sanctiunea dublului sumei primite avans (la vanzatorul promitent) si respectiv de piredere a avansului (la cumparatorul promitent) opinez ca nu este necesara incheierea unei conventii bilaterale intre cele doua parti implicate (pe motiv- mutuus consensum, muutus disensuum) dar cred ca acordul promitentului cumparator este necesar pentru a radia notarea din cartea funciara.
Procedura de urmat recomandata:
1 prin executor judecatoresc se va soma cumparatorul promitent pentru a fi pus in intarziere caci simpla ajungere la termen a unei obligatii nu constituie prin ea insasi o punere in intarziere (fireste cu anumite exceptii)
2 la data ora si loc stabilit la notar pentru incheirea catului se va solicita eliberarea unei certificari de fapt si vei dovedi buna credinta si intentia de a instraina. In acest caz personal cred ca numai invocarea foreti majore il mai poate salva pe cumparatorul promitent sa mai aiba drept de a cumpara acel imobil
De fapt este aberanta reglementarea legii 7/1996 caci a inscrie (intabula sau nota, ori radia) un drept tabular sau fapt este cu efect de opozabilitate si nu consitutiv. Radierea notarii nu stinge dreptul cumparatorului promitent desi tot in legea aceasta minunata cam sa prevede. Sunt multe aberatii acolo ce contrazic cod civil

Multumesc pentru raspuns Ama. Chiar sunt ingrijorata ca nu vreau sa mai pierd timpul pe la tribunale si vreau sa se termine cat mai repede.

Notarul a spus ca o se se ocupe el de radiere si ca, de regula, nu se ajunge la executor judecatoresc.

Sa am incredere in el sau sa contactez un executor judecatoresc ?

Acum nu stiu ce sa mai cred si despre notar pentru ca la semnarea precontractului el mi-a prezentat situatia foarte simplist (ma razgandesc - dau dublul avansului, se razgandeste cumparatorul - pierde avansul), nu a pronuntat nici o data "executor judecatoresc".

Se practica trecerea in cartea funciara a promitentului cumparator dupa semnarea ante-contractului ?

Notarul are o practica in astfel de cazuri.Vedeti ce zice si cum se poate rezolva mai repede.
Se practica trecerea in cartea funciara a actului juridic in astfel de situatii.Nu este o situatie de exceptie si nu este vina notarului ca s-a razgandit partea adversa.
Mergeti la notar astazi si faceti o cerere in scris prin care sa ii solicitati radierea.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Obligatia de a finaliza un contract de vanzare-cumparare imobil maria sandu maria sandu Buna seara, Am incheiat la notariat un precontract de vanzare-cumparare al unui apartament acum un an,am platit un avans de 70000 de euro urmand ca in ... (vezi toată discuția)
Intabulare antecontract cornelia05 cornelia05 Buna seara! Am făcut un antecontract de vanzare cumpărare la o agenție imobiliară prin care am dat un avans. S-au depus toate actele la banca unde fac ... (vezi toată discuția)
Intelegere scrisa de mana cu martori dana.mica@outlook.com dana.mica@outlook.com Buna ziua, Doresc sa achizitionez o locuinta pe numele baiatului care va implini 18 ani in luna iunie 2020. Pentru aceasta vreau sa inchei o intelegere scrisa ... (vezi toată discuția)