avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi succesorale

Buna seara si Craciun Fericit
Am si eu o nelamurire in ce priveste sccesiunea ,si am sa redau pe scurt situatia familiei mele .
Mama mea si bunica-mea au avut certificate de mostenitor in urma mortii bunicului meu in 1987 ,mama un sfert iar bunica mea restul de trei sferturi.
In vara bunica a lasat testament prin care lasa bunurile mobile si imobile nepotilor ,adica eu si fratele meu ,iar pe mama mostenitor rezervatar, tot atunci si mama lasa testament in favoarea noastra a copiilor .
Bunica mea a murit acum o luna ,iar la inmormantarea ei fratele meu a facut un gest foarte necugetat si jignitor la adresa parintilor mei ,fapt pentru care mama mea nu a mai vorbit cu el de atunci.
Nu stiu cum ii treaba cu succesiunea ,cine ce si cum ,trimite cineva vreo hartie prin posta sau trebuie sa mergem noi sa o deschidem ?
Cine si ce v-a primi ,ce drepturi ii revin fratelui meu mai exact ,poate instraina ceva ,sau vinde pe baza certificatului de mostenitor pe care o sa-l primeasca?
Doresc sa primesc niste sfaturi utile vis a vis de
procedura succesorala ca nu stiu ce sa fac mai exact.
Va multumesc anticipat:)
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 20:30, 30 Decembrie 2011
Mostenitorii merg la un birou notarial din localitatea defunctei si dezbat mostenirea. Succesibilii trebuie ca in termen de 1 an de la decesul defunctei sa accepte mostenirea prin declaratie la notar sau pierd dreptul la mostenire.

Aveti nevoie de:
Anexa 24 – un formular care se solicita la Starea Civila din localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Acte de stare civila:
certificat de deces al defunctului
certificat de casatorie al defunctului (sau, dupa caz, hotararea de divort sau certificatul de deces al sotului)
certificatele de nastere (si de casatorie daca este cazul) ale mostenitorilor
Actele ce fac dovada proprietatii bunurilor ce au apartinut defunctului (contracte de vanzare-cumparare, de donatie, de schimb, titluri de proprietate pentru imobile; extrase de cont pentru bani aflati in banca pe numele defunctului; certificate de actionar; chitante pentru locurile de veci; certificatul de inmatriculare si cartea de identitate pentru autoturisme etc.)
Certificat de atestare fiscala – ce se solicita de la Administratia Financiara a localitatii unde se afla bunurile imobile;
Orice alte acte ce vor fi solicitate de Notarul Public, in functie de fiecare caz in parte, pentru clarificarea situatiei juridice a bunurilor si pentru stabilirea mostenitorilor.
Doi martori ce vor fi audiati de notar; martorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
sa fie majori, sa nu fie rude cu defunctulsi sa-l fi cunoscut bine pe acesta (prieteni, colegi de munca sau vecini).

Bunurile se vor imparti conform dorintei lasate de defuncta in testament. Totusi, mama este mostenitor rezervatar si are o cota de 1/2 din mostenire rezervata daca doreste sa o ceara.

Fratele, din momentul in care devine mostenitor si are certificatul de mostenitor poate face ce doreste cu partea lui.



Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
multumesc pentru informatii.
cum ar putea fratele meu sa vanda ca doar nu se stabileste exact de catre notar cine si ce are ,curtea-i a mea ,ciresul ii a lui etc ,ii un fel de CUI A LUI PEPELEA NU?
certificatul de mostenitor stabileste a catea parte revine fiecaruia ,cum ar putea el sa vanda cuiva sau mai exact cine ii interesat de asa vanzare -cumparare .
O ultima intrebare pe acest subiect: am inteles ca fratele meu poate face ce vrea cu partea lui ,dar nu-i obligat sa ne anunte si pe noi de ce intentii are, ca doar sunt si bunuri comune acolo.
Va multumesc mult de tot si va doresc Un An Nou Fericit tuturor!
Fratele dvs poate sa ceara dupa dezbaterea succesiunii si emiterea certificatului de mostenitor partajul , iesirea din indiviziune, fie pe cale amiabila la notar sau daca nu va intelegeti in instanta, pentru ca nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune, atunci fiecare poate sa si valorifice partea sa de mostenire. Bunurile succesorale se pot vinde si fara iesirea din indiviziune daca toti comostenitorii sunt de acord, urmand ca pretul incasat sa se imparta intre acestia conform cotelor mostenite. Partajul se face cu sulta sau fara sulta.
Pe langa ce a spus colega mai sus, poate pur si simplu sa isi vanda cota-parte altei persoane dornice sa obtina o cota parte dintr-o mostenire. E destul de greu de gasit dar nu imposibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)
Posibilitate atacare testament dirina2 dirina2 Buna seara, Suntem doi frati iar mama noastra s-a despartit in fapt de tatal nostru, cand eram copii si a plecat in alta localitate. Am locuit cu mama in casa ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. doresc sa fac un testament cu legat universal ptr ... DaisyF DaisyF Bună ziua. Doresc sa fac un testament cu legat universal ptr a rămâne tot ce îmi aparține concubinului meu cu care sunt împreună de 20 de ani . Nu am ... (vezi toată discuția)