Buna seara,
Suntem doi frati iar mama noastra s-a despartit in fapt de tatal nostru, cand eram copii si a plecat in alta localitate. Am locuit cu mama in casa bunicilor (parintii mamei,care erau decedati). Mostenitorii acestei case erau: mama, fratele ei bun si inca 2 frati vitregi. Fratii vitregi au renuntat la mostenire iar fratele bun a primit compensatie de la mama, pentru partea lui (cu chitanta), in acest fel mama devenind proprietara peste toata casa si terenul aferent. Dupa cativa ani, tatal meu a decedat insa nu s-a facut succesiune iar bunurile mobile/imobile din partea lui erau pe numele parintilor lui.
In ultimii 25 ani am facut imbunatatiri semnificative la casa mamei, a caror valoare se ridica la aprox 85000 lei (mama locuieste intr-o comuna). In plus am avut si voi continua sa am grija de dansa pentru a-i garanta un trai decent si ingrijire medicala corespunzatoare (posed chitante si inscrisuri ale mamei care dovedesc acest lucru). Fratele meu nu a contribuit cu nimic la imbunatatirile mentionate mai sus sau/si la intretinerea mamei noastre, fapt ce a determinat-o sa-mi faca testament prin care imi lasa toata bunurile ei, dupa deces. In testament se precizeaza ca notarul i-a pus in vedere mamei dispozitiile legale cu privire la rezerva succesorala si cotitatea disponibila. Intrebari:
1. In cazul decesului mamei, fratele meu poate ataca testamentul?
2. In caz afirmativ, care este cota parte pe care ar putea sa o castige si in ce conditii? Imi pot fi de folos, in instanta, documentele care atesta cheltuielile facute de catre mine cu imbunatatirile aduse casei si ingrijirea mamei?
3. Este suficienta prezentarea in instanta a documentului legal ce atesta faptul ca mama a cumparat partea de casa de la fratele ei si ca ea este singura proprietara, chiar daca nu era divortata de tatal meu? Daca nu, ce alte documente sint necesare care sa ateste faptul ca de la despartirea in fapt ea a trait separat de tata si ca locuinta ii apartine, fiind parte mostenire si parte cumparata pe banii ei?
4. Ce anume se mai poate face, cat mama mea este in viata, astfel incat fratele meu sa nu mai aiba dreptul la nimic din bunurile mamei avind in vedere faptul ca el este totalmente dezinteresat in a contribui la ingrijirea si intretinerea ei?
5. Evaluarea bunurilor mamei, in special casa si terenul, este cea pe care o pot gasi la notariat sau se face pe baza unei expertize?
6. In cazul in care fratele meu castiga in instanta (in urma atacarii testamentului) o cota parte din bunurile mamei (casa si teren), care sint conditiile prin intermediul carora poate intra in posesia lor?
Va multumesc anicipat pentru consideratia acordata!
Încheiați un contract de întreținere. Prestați Întreținerea strângeti dovezi chitanței facturi pt haine mâncare medicamente , martori care știu ca va ocupati de mama Dvs. Nu contract de vanzare cu clauz dacă nu dați preț . In plus ART 1091 CC prezuma ca orice contract de vanzare cumpărare cu clauza facut către un rezervatar, cum este cazul Dvs, este prezumat donatie, si poate fi supus reductiunii pt cota de rezerva succesorala care este încălcată celorlalti mostenitori rezervatari.
ca să vezi cum s-a schimbat povestea într-un an de zile... în fine.
ca să primiți un răspuns cât mai exact, trebuie să precizați dacă după bunicii din partea mamei s-a făcut sau nu succesiune.
Buna seara,
Nu s-a facut succesiune dupa bunicii din partea mamei insa exista act notarial de proprietate, pe numele mamei mele, pentru toate bunurile.
Va rog, imi puteti da raspunsuri la intrebarile pe care le-am pus initial?
Va multumesc anticipat.
Succesiune
loredana2009
Suntem 3 frati (majori), tata a murit la sfarsitul anului trecut vrem sa deschidem succesiunea. Dar TATA NU SI-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MOARTEA PARINTILOR LUI, ... (vezi toată discuția)
Succesiunea
cristache paula
va rog mult ajutati-ma cu unele nelamuriri.
mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa bunicul meu ,si nu stiu ce parte ii revine ei.
bunicul meu a avut 4 ... (vezi toată discuția)