avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie

salutare,

Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din salariu,termenul de depunere a dosarului este de 12 luni de cand a nascut; daca il va depune in ianuarie va beneficia de cei 85% sau de cei 800 lei tinand cont ca a nascut in 2008?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 20 Octombrie 2008
Buna ziua,

Ma numesc Adelina G., din Timisoara si sunt insarcinata in 7 luni. Eu si sotul meu am hotarat sa ramana el in concediu de paternitate dar as avea nevoie de unele lamuriri. El a fost angajat pana la data de 31.08.08. De la data de 01.09.2008 este in somaj. Odata cu decizia de disponibilizare a primit si o prima care a fost supusa impozitului pe venit, dar din care nu s-au retinut CASS 5.5% si fondul de somaj 0.5%. As avea cateva intrebari:
1. Poate din somaj sa intre in concediu de paternitate?
2.In lege se spune ca se iau in calcul ultimele 12 luni in care a realizat venituri supuse impozitului. La el care vor fi aceste 12 luni (vor include si perioada de somaj)?
3. Va fi luata in calcul si prima de care a beneficiat in momentul disponibilizarii sau doar salariul obtinut in luna respectiva?

Va multumesc mult pentru ajutor!
O zi placuta!

In prezent, indemnizatia pentru CIC este o suma fixa si nu depinde de veniturile realizate ..... :)
Perioada de somaj se ia in calcul la stabilirea celor 12 luni prevăzute la alin. (1) al art.1 din OUG nr.148/2005.
OUG 148/2005 in art.1 prevede veniturile realizate in.."in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit". Nu vad de ce in cazul in care o mamica a nascut sa zicem in 2008 sa nu primeasca dupa 2009 in continuare 85%. Retroactiv mamica nu poate primi 85%, dar dupa intrarea in vigoare din ian.2009 nu vad de ce nu ar primi macar per care ia ramas.
Intradevar sa vedem dupa ce intra in vigoare ce se va intampla, la TV am auzit-o pe Lavinia Sandru (care paremi-se a si fost initiatoarea proiectului dc nu ma insel) dupa o intrebare adresata de o jurnalista, a spus clar ca vor beneficia si mamicile care sunt in prezent in concediu de maternitate.
Aseara, la televizor, dna ministru al muncii a precizat ca beneficiaza de prevederile noului act normativ si mamele care in momentul de fata sunt in CCC. Si cred ca ea stie ce spune.
D-na ministru a muncii a venit cu o rectificare, si anume: "Indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an", deci nu este vorba de veniturile impozabile. Indemnizaţia va fi calculată din media veniturilor salariale nete şi nu din toate veniturile salariale nete obţinute într-un an, dacă din acestea nu s-a cotizat la bugetul asigurărilor sociale.


Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil 2009 CNCop CNCop Buna ziua, sunt o proaspata mamica, am nascut in august si nu sunt foarte lamurita cu modalitatea de acordare a CIC din ianuarie 2009. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinut alinut Am si eu cateva nelamuriri daca ma poate ajuta cineva: in lunile care se iau in calcul pentru stabilirea indemnizatiei, pe langa salariul net am avut si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)