avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil pana la 2 ani

Buna ziua
Sotia are platite , prin contracte de asigurat , la zi , darile catre casa de pensii si casa de sanatate pe o perioada mai mare de 12 luni . Este asociat intr-o firma care nu prea a avut cine stie ce venituri,momentan nu are deloc.
Mentionez faptul ca , a nascut pe data de 25 sept.Am fost sa depun dosarul ptr.indemnizatie si au spus cei de acolo ca nu poate beneficia de aceasta indemnizatie , datorita faptului ca nu a avut contract de munca pe o perioada de 12 luni.
Din cate am citit prin legi , ar avea dreptul la aceasta indemnizatie , cei de la protectia copilului , unde am sunat , mi-au spus ca s-a schimbat legea acum 1 an si ceva si pot beneficia doar cei care au avut contract de munca o perioada de 12 luni fara intrerupere pot beneficia.Stie cineva de aceasta decizie?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:51, 16 Octombrie 2008
Cotizarea este o chestiune si contractul de munca este o alta chestiune.
Daca platile aferente contractului de munca sau facut pentru ultimele 12 luni, are dreptul la indemnizatie.(ICC)
Indemnizatia se acorda cu conditia platii impozitului pe venit timp de 12 luni anterioare nasterii. Venitul trebuie sa fie profesional, dar nu neaparat din contract de munca, deci nu exista nicio legatura cu contractul respectiv sau durata lui. Venit profesional e si cel din contractele de colaborare, de drept de autor, etc. E drept insa ca nu conteaza deloc cotizatiile la CAS.
Multumesc celor care au raspuns.
O.U. nr.148 din 2005 spune la art.1
Art. 1. -
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.
S-a mai schimbat ceva de atunci?
Cei de la Casa de Pensii mi-au spus ca beneficiaza , acum ceva timp in urma , prin ian-feb. cand a ramas sotia insarcinata.
Nu s-a schimbat, dar stiti ce zice articolul la care se face referire? Iata:

Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a) - c) şi e);

b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;

c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.


Prin urmare, nu se refera la plata contributiilor de catre asigurat, nu stiu ce au inteles cei pe care i-ati intrebat dar cu siguranta v-au indus in eroare.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2008
ContSters20980, utilizator
Aceeasi lege la care faceti referire spune la Capitolul 5 Art.98
CAPITOLUL V
Alte drepturi de asigurări sociale

Art. 98. -
(1) Asiguraţii sistemului public au dreptul, în afară de pensie, la:
a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, boli profesionale şi accidente de muncă;
b) prestaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă;
c) indemnizaţie pentru maternitate;
d) indemnizaţie pentru creşterea copilului sau îngrijirea copilului bolnav;
e) ajutor de deces.
tot aceeasi lege spune
Art. 121. -
(1) Asiguraţii au dreptul la:
a) indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani
şi, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţiile prevăzute la alin. (1) se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Art. 122. -
(1) Beneficiază, la cerere, de indemnizaţia pentru creşterea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 98 alin. (2) sau (3).
Multumesc , astept un raspuns din partea dvs.

Alte discuții în legătură

Taxa alonso_first_one alonso_first_one Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Leonard Pescaru Leonard Pescaru daca aveti cunostinta de modificarea cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la 2(3) ani, incepand cu 1 ianuarie 2009. va multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului alinahedean alinahedean tot incerc sa aflu o chestie despre care am auzit... incerc din nou.... am 11 luni lucrate cu contract de munca........ in ultimele doua luni nu mai lucrez ... (vezi toată discuția)