avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil pana la 2 ani

Buna ziua
Sotia are platite , prin contracte de asigurat , la zi , darile catre casa de pensii si casa de sanatate pe o perioada mai mare de 12 luni . Este asociat intr-o firma care nu prea a avut cine stie ce venituri,momentan nu are deloc.
Mentionez faptul ca , a nascut pe data de 25 sept.Am fost sa depun dosarul ptr.indemnizatie si au spus cei de acolo ca nu poate beneficia de aceasta indemnizatie , datorita faptului ca nu a avut contract de munca pe o perioada de 12 luni.
Din cate am citit prin legi , ar avea dreptul la aceasta indemnizatie , cei de la protectia copilului , unde am sunat , mi-au spus ca s-a schimbat legea acum 1 an si ceva si pot beneficia doar cei care au avut contract de munca o perioada de 12 luni fara intrerupere pot beneficia.Stie cineva de aceasta decizie?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:51, 16 Octombrie 2008
Pana in 2005 indemnizatia pentru cresterea copilului era reglementata de legea 19/2000, prin articolul pe care il mentionati. Dupa intrarea in vigoare a OUG 148/2005, partea din legea 19 referitoare la indemnizatia pentru cresterea copilului si-a incetat aplicarea, deci nu are sens sa va uitati acolo.
Multumesc

Mai am totusi o nelamurire , imi puteti spune la ce se refera acest punct din art.1 ?
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;

Avand in vedere ca la momentul intrarii in vigoare a OUG 148/2005 s-a schimbat sistemul de acordare a indemnizatiei, exista riscul ca de la acest moment o multime de persoane care ar fi beneficiat de indemnizatie sub reglementarea veche (contributie CAS) sa nu se incadreze pe conditia noua (plata impozit), acesta fiind motivul pentru care si legea noua a preluat oarecum conditia veche, dar numai pentru perioada anterioara. Sa nu uitam totusi ca vorbim de cele 12 luni anterioare nasterii, care in aplicarea lin. f), trebuie sa se situeze partial sau total inainte de intrarea in vigoare a OUG 148/2005 (adica 1 ian 2006), ceea ce nu mai e posibil de multa vreme. Concluzionand, alineatul respectiv nu se mai poate aplica acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa alonso_first_one alonso_first_one Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Leonard Pescaru Leonard Pescaru daca aveti cunostinta de modificarea cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la 2(3) ani, incepand cu 1 ianuarie 2009. va multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului alinahedean alinahedean tot incerc sa aflu o chestie despre care am auzit... incerc din nou.... am 11 luni lucrate cu contract de munca........ in ultimele doua luni nu mai lucrez ... (vezi toată discuția)