avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu art.297 c.pr.civila in situatia in care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu art.297 c.pr.civila in situatia in care exista mai multe capete de cerere

Intrebare : cum se aplica art.297 alin.1 C.pr.civ. de catre instanta de apel atunci cind cererea a avut mai multe capete dintre care :
1. a fost admis si vreau sa ramina asa (sint reclamant)
2. a fost respins pe exceptie fara judecare fond
3. a fost respins , s-a pronuntat pe fond , ca o consecinta a respingerii de la 2.

Am declarat apel , urmeaza sa depun motivele, dar nu stiu ce sa cer (asta daca se va admite apelul privind solutionarea 2. si 3. la fond).
Daca ar fi fost doar 2. as fi cerut anularea si trimiterea la rejudecare.
Dar nu doresc evident anularea cu privire la 1.
Pot sa cer anularea partiala a hotaririi, dispozitiile cu privire la 2.?
Din 297 inteleg ca nu poate fi anulata decit intreaga hotarire, cum este corect?
Deasemenea din 297 reiese ca pt.2 pot cere trimiterea la fond pt.rejudecare, dar pt.3. nu pot cerea asa ceva, pt.3. ar trebui sa judece instanta de apel si sa modifice hotarirea.

Care este solutia?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 09:49, 29 Decembrie 2011

Va recomand sa analizati cu atentie continutul actualizat al art. 297 c.pr.civ.:

Art. 297. - În cazul în care se constată că, în mod greşit, prima instanţă a soluţionat procesul fără a intra în judecata fondului ori judecata s-a făcut în lipsa părţii care nu a fost legal citată, instanţa de apel va anula hotărârea atacată şi va judeca procesul, evocând fondul. Cu toate acestea, în cazul în care prima instanţă a soluţionat procesul fără a intra în judecata fondului, instanţa de apel va anula hotărârea atacată şi va trimite cauza spre rejudecare, o singură dată, primei instanţe sau altei instanţe egale în grad cu aceasta din aceeaşi circumscripţie, dacă părţile au solicitat în mod expres luarea acestei măsuri prin cererea de apel ori prin întâmpinare. De asemenea, instanţa de apel va anula hotărârea atacată şi va trimite cauza spre rejudecare, o singură dată, primei instanţe sau altei instanţe egale în grad cu aceasta din aceeaşi circumscripţie, în cazul în care judecata în primă instanţă s-a făcut în lipsa părţii care nu a fost legal citată, iar partea a solicitat în mod expres luarea acestei măsuri prin cererea de apel. Dezlegarea dată problemelor de drept de către instanţa de apel, ca şi necesitatea administrării unor probe sunt obligatorii pentru judecătorii fondului.
Dacă prima instanţă s-a declarat competentă şi instanţa de apel stabileşte că a fost necompetentă, anulând hotărârea atacată, va trimite cauza spre judecare instanţei competente sau altui organ cu activitate jurisdicţională competent, afară de cazul când constată propria sa competenţă. În acest caz, precum şi atunci când există vreun alt motiv de nulitate, iar prima instanţă a judecat în fond, instanţa de apel, anulând în tot sau în parte procedura urmată şi hotărârea pronunţată, va reţine procesul spre judecare.
@vasile... cred ca nu aveti vreo indoiala ca nu as fi citit si "analizat cu atentie".. , am cumparat si eu c.pr.civ. si uite ca nu mi-e clar, altfel nu puneam intrebarea
in art.297 se vorbeste despre "solutionarea procesului"
dar daca sint mai multe sub-procese? (capete de cerere) solutionate diferit, unele cu intrarea in ... altele fara respectiva intrare , ci pe exceptii.
dosarul unul singur este si nu poate fi simultan trimis la rejudecare(evident daca eu asa cer) dar si retinut in apel
daca dvs. va este asa de clara formularea art.297 si mai aveti si experienta si practica, nu era mai simplu si in spiritul acestui forum sa-mi raspundeti?
va multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
eugen82, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutia instantei de apel art. 480 alin. 3, anulare si trimitere la prima instanta aidu aidu În cazul în care se constată că, în mod greşit, prima instanţă a soluţionat procesul fără a intra în judecata fondului... instanţa de apel va ... (vezi toată discuția)
Modificarea in parte a sentintei cu consecinta trimiterii cauzei la aceeasi instanta FRD FRD In cazul in care in apel ncpc a admis apelul a modificat in parte sentinta si s-a dispus trimiterea spre rejudecare la instanta de fond ,dosarul fiind inaintat ... (vezi toată discuția)
Deciziile posibile luate de curtea de apel Ioana1919 Ioana1919 As dori sa stiu ce decizii poate lua Curtea de Apel intr-un proces civil in care prima instanta (Tribunalul Bucuresti) a respins ca neintemeiata actiunea ... (vezi toată discuția)