avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Coord. SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Coord. SSM

Buna ziua !
Daca am un coord. SSM incadrat cu CIM de 2 h, la o societate cu 29 angajati, risc ca primesc amenda direct, sau un avertisment ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:37, 8 Ianuarie 2012
E aberant sa angajezi o persoana care sa se ocupe 8 ore pe zi de SSM, indiferent de marimea firmei si de riscurile profesionale din acea firma.
Va dati seama citi angajati SSM ar trebui sa fie in ROMANIA, care "freaca menta" si nu produc aproape nimic, in afara de niste tiparituri, pe care nu le citesc nici macar ei, ci le copiaza de undeva!
Iar daca apelezi la SSM extern iti ia o gramada de bani pe niste tiparituri xeroxate cu riscurile de la o alta firma, fara rost si fara sens si apoi "ne mai vedem eventual la anul".
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
ionion2000, utilizator
Pentru @ carmen.balan.
va redau art. din norme care raspund problemei dvs. Specific ca este vorba de lucratorii desemnati si desigur cei din SIPP
Incepand cu 01.07.2011 nu se mai accepta CIM 2 ore ptr. LD ssm
ART. 17
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie şi/sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
ART. 20
(1) Desemnarea nominală a lucrătorului/lucrătorilor pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie se face prin decizie scrisă a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucrătorul numai din rândul lucrătorilor cu care are încheiat contract individual de muncă cu normă întreagă.
ART. 23
(3) Începând cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care au contract individual de muncă cu normă întreagă încheiat cu angajatorul.
@ionion a scris

E aberant sa angajezi o persoana care sa se ocupe 8 ore pe zi de SSM, indiferent de marimea firmei si de riscurile profesionale din acea firma.
Va dati seama citi angajati SSM ar trebui sa fie in ROMANIA, care "freaca menta" si nu produc aproape nimic, in afara de niste tiparituri, pe care nu le citesc nici macar ei, ci le copiaza de undeva!
Iar daca apelezi la SSM extern iti ia o gramada de bani pe niste tiparituri xeroxate cu riscurile de la o alta firma, si apoi "ne mai vedem eventual la anul".


Va dau dreptate dar va si contrazic :
1. E aberant sa angajezi 8 ore pe cineva cu ssm ,la o firma cu 10 lucratori sa zicem ,care are ca activitate vanzarea de produse nealimentare, sau o activitate de birou.
Dar daca are ca activitate produse de panificatie, in constructii, sudori, alpinisti utilitari, nu mai e asa o aberatie. Deci evaluarea de riscuri e de baza, nu asa cum ati afirmat "fara rost si fara sens "
2. In Romania ar trebui sa fie tot atatia angajati ssm cat medici de med. muncii- cate unul la fiecare firma, nu ?
De" frecat menta" o pot freca si unii si altii in egala masura.
Doar dvs. cereati intr-o postare sa facem cunoscuti pe acei medici de MM care nu efectueaza corect controlul de sanatate al lucratorilor si dau fise de aptitudine false, deci "niste tiparituri, pe care nu le citesc nici macar ei, iti ia o gramada de bani pe niste tiparituri xeroxate "
3. SSM extern, ca si med. de MM, isi poate face sau nu treaba.
O gramada de bani te costa si unul si celalalt,- ziceti?- se negociaza!
Doar cu med. muncii te vezi la anul, in functie de meseriile lucratorilor poti sa te vezi la 6 luni.
Cu serv. extern te vezi in fiecare luna. Chiar daca legea permite instrurea periodica la max 6 luni ( un an pers. cond) daca sunt LM cu risc ridicat, te vezi de cate ori este nevoie.
Chiar daca fiecare padure are uscaturile ei, va rog nu mai denigrati celelalte meserii.
Eu apreciez activitatea celor de la HR, a med. de MM, dar am mai spus-o de multe ori, daca un ssm-ist, nu-si face bine treaba, un om poate sa moara!!
Cu stima Octavia T, va doreste tuturor ce vor citi aceasta postare - NUMAI SANATATE!
La multi ani !
Daca va referiti la lucratorul desemnat raspunsul l-ati primit mai sus dar coordonator în materie de securitate şi sănătate e altceva se refera la santierele temporare sau mobile.
Coordonator în materie de securitate şi sănătate pe durata realizării lucrărilor pe santierele temporare sau mobile este o persoana fizica sau juridică desemnată de către beneficiarul lucrării şi/sau de către managerul de proiect..
Deci este angajatul beneficiarului iar prevederile legale le gasiti in HG nr. 300 din 2 martie 2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru santierele temporare sau mobile modificata şi completata de HG nr. 601 din 13 iunie 2007
Coordonatorul ssm, pe santiere, trebuie sa aiba si studii in constructii.
Nu stiu daca scrie undeva, dar noi nu am putut contracta o astfel de firma, deoarece ni s-a cerut de catre beneficiar aceste studii.
Asa e nu oricine poate fi coordonator de securitate pe santier, in HG 300 sunt prezentate conditiile care tr sa le indeplineasca
ART. 55
Coordonatorul în materie de securitate şi sănătate pe durata elaborării proiectului lucrării trebuie sa aibă competenta necesară exercitării funcţiei:
a) experienta profesională de minimum 5 ani în arhitectura, construcţii sau conducerea santierelor;
b) formare specifica de coordonator în materie de securitate şi sănătate, actualizată la fiecare 3 ani.
si
ART. 59
Coordonatorul în materie de securitate şi sănătate pe durata realizării lucrării trebuie sa aibă competenta necesară exercitării funcţiei:
a) experienta profesională în construcţii sau în conducerea şantierului de minimum 5 ani;
b) formare specifica de coordonator în materie de securitate şi sănătate, actualizată la fiecare 3 ani.

Alte discuții în legătură

Lucrator desemnat ssm kra kra Buna ziua, In cadrul unui parc eolian, o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si ... (vezi toată discuția)
Sef de santier responsabil ssm in santier Akhenaton81 Akhenaton81 Sef de santier responsabil ssm in santier Este corecta dpdv legal acest aspect? stiu raspunsul ca NU, dar am intalnit situatia asta la o firma...multumesc (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat si responsabil ssm adrian65 adrian65 Reformulez o intrebare postata ieri, 09.04. In prezent sunt angajat cu CIM norma intreaga in cadrul SIPP si am decizie de Lucrator desemnat SSM - firma de ... (vezi toată discuția)