avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sindicat - confict de interes???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sindicat - confict de interes???

Salut,
de curând în societatea în care lucrez a fost înființat un sindicat. O nelămurire a mea este dacă exista un conflict de interes intre calitatea de membru al conducerii sindicatului (președinte, vicepreședinte) si deținerea unei funcții de conducere în companie (șef de departament, șef de secție.. etc). X-(#-o:O
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:27, 17 Octombrie 2008
Legea nr.54/24.01.2003 (Legea sindicatelor) nu prevede asemenea incompatibilitati.
Din punct de vedere moral, s-ar putea ca suspiciunile dvs. sa fie indreptatite. Ma gandesc la faptul ca un sef de departament trebuie sa fie de partea patronului (altfel nu se stie daca va mai fi sef) iar daca este si lider de sindicat trebuie sa fie de partea sindicalistilor. Cum patronul si sindicatele sunt, prin definitie, in opozitie, ar fi mai corect ca un sef mare din unitate sa nu fie si lider la sindicat.
Un conflict de interese exista. Un salariat intr-o functie de conducere reprezinta interesele angajatorului in fata salariatilor, membru in conducerea sindicatului poate sa ia decizii care sunt contrare atributiilor de serviciu. Oricum un salariat intr-o functie de conducere este un intermediar intre angajator si salariati.
Multumesc Tudor si Adelaida... problema este de efect, in ceea ce priveste negocierile patronat-sindicat pt incheierea Contractului Colectiv de Munca pe 2009, deoarece asa cum a afirmat Adelaida, salariatii cu functii de conducere reprezinta interesele patronatului, in raport cu salariatii.
Cum pot reprezenta acestia interesele membrilor sindicali atata timp cat sunt expusi santajului, prin posibilitatea revocarii din functie?
Redau aici art 4 modificat din Legea 54/2004:
Art.4 - (1) Persoanele care deţin funcţii de conducere în orice tip de instituţie publică sau privată, societate comercială publică sau privată, funcţii de demnitate publică conform legii, senatorii şi deputaţii, consilieri şi experţii parlamentari, consilierii de stat, consilierii ministeriali, personalul militar din aparatul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne, Serviciul Român de Informaţii, Servicul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Ministerul Justiţiei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, precum şi din unităţile aflate în subordinea acestora, magistraţii, nu pot constitui organizaţii sindicale şi nu au dreptul de a fi membri în vreo organizaţie sindicală.

Din punctul meu de vedere, jurdic, acest aliniat (vezi boldirea) statuteaza clar ca membrii cu functii de conducere intr-o societate comerciala, publica sau privata, nu numai ca nu pot detine functii de conducere/reprezentare intr-un sindicat, dar ca nici macar nu au dreptul de a infiinta sindicate ori de a avea calitatea de membru de sindicat.
Ma insel oare??? :O
Depinde ce se intelege prin functie de conducere. Art.4 din Legea 54/2004 nu intra in amanunte.
In sensul larg, orice sef (de birou, de serviciu, de sectie, de magazin etc.) se poate spune ca are functie de conducere.
In sensul strans, functie de conducere poate fi numai: director general, director departament, adica numai cei sunt subordonati nemijlocit administratorului societatii. Dar si aici sunt pareri diferite.
Dupa mine, eu va dau dreptate. Daca as fi patron, nu le-as da voie sa fie lideri de sindicat sau nici macar membri de sindicat. Dar daca patronul dvs. tocmai asta vrea? Sa poata controla sindicatul?!
Da, într-adevăr, art4 (1) din Legea 54/2004 nu intra în amănunte și nici nu exista în aceasta lege o anexa în care sa fie definita funcția de conducere.
Însa Codul Muncii, prin art 294 (Titlul XIII - Dispoziții tranzitorii și finale) face definiția salariaților cu funcție de conducere.
Art. 294. [definiția legală a salariatului cu funcție de conducere]
În sensul prezentului cod, prin salariați cu funcție de conducere se înțelege administratorii-salariați, inclusiv președintele consiliului de administrație dacă este și salariat, directorii generali și directorii, directorii generali adjuncți și directorii adjuncți, șefii compartimentelor de muncă - divizii, departamente, secții, ateliere, servicii, birouri -, precum și asimilații lor stabiliți potrivit legii sau prin contractele colective de muncă ori, după caz, prin regulamentul intern.
Pe cale de consecința, dacă coroboram prevederile Legii 54/2004 (art.4 cu alin. 1) cu cele ale Codului Muncii (art. 294) obținem de facto, nulitatea actului de înființare a acestui sindicat, precum și incompatibilitatea calității de membru de sindicat pt salariații cu funcții de conducere și cu atât mai mult a deținerii unei funcții executive/administrative în sindicat.
De fapt pe baza acestor prevederi legale, intenționez introducerea unei moțiuni privind revocarea din funcție a actualilor membrii din conducerea sindicatului și alegerea unei noi conduceri, cu respectarea prevederilor legale.

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate presedinte de sindicat Cristi2011 Cristi2011 Cristi2011 Cristi2011 Un presedinte de sindicat retribuit (pentru aceasta calitate) poate fi si sef de departament in aceasi Soc Com de stat? Care este procedura (sau actul ... (vezi toată discuția)
Conducere sau executie ? mihaiu mihaiu Buna seara doresc sa stiu precis, daca functia pe care o ocup este de conducere sau de executie, pentru a cunoaste exact nr de zile legal necesare la ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitatea prin cumul de functii cozmadoina cozmadoina buna , as dori sa stiu daca un lider de sindicat poate sa ocupe functia de asistent sef de sectie la o unitate medicala? (vezi toată discuția)