avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa

Buna seara! Am o mare nelamurire. Trebuie sa platesc acea taxa de 3% din masa partajabila. Unde trebuie platita aceasta taxa si ce ar trebui sa scrie pe chitanta? Stiu ca trebuie in localitatea de domiciliu, dar unde si cum trebuie platita aceasta taxa. Va multumesc pentru un eventual raspuns!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 02:21, 30 Decembrie 2011
Taxa judiciara de timbru se plateste in numerar sau prin virament, in contul bugetului de stat, la unitatile trezoreriei statului sau la CEC.
Taxa de timbru pentru partaj este de 3% din valoarea masei partajabile. Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor, taxa de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata.
Masa partajabila cuprinde atat activul (proprietatile) cat si pasivul (datorii, credite).

Taxa de timbru se stabieste conform Legii nr.146/1997.
Art. 3.-Actiunile si cererile neevaluabile in bani se taxeaza astfel:
b) cereri care privesc dreptul de folosinta a locuintelor sau a unor incaperi, nelegate de plata anumitor sume de bani, precum si cereri de ordonanta presedintiala al caror obiect nu este evaluabil in bani 10 lei;
c) cereri pentru:
- stabilirea calitatii de mostenitor - 50 lei/mostenitor
- stabilirea masei succesorale - 3% la valoarea masei succesorale;
- cereri de raport - 3% la valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
- cereri de reductiune a liberalitatilor - 3% la valoarea rezervei care urmeaza a fi reintregita prin reductiunea liberalitatilor;
- cereri de partaj Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata in conditiile art. 2 alin. (1); - 3% la valoarea masei partajabile.
Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata;

Art. 7.-Taxele judiciare de timbru pentru unele actiuni si cereri referitoare la raporturile de familie sunt urmatoarele:
a) pentru cererea de divort intemeiata pe art. 38 alin. 1 si 2 din Codul familiei 39 lei;
b) pentru cererea de divort intemeiata pe art. 38 alin. 3 din Codul familiei, precum si in cazul in care reclamantul nu realizeaza venituri sau acestea sunt inferioare salariului minim brut pe tara 8 lei;
c) pentru cererile de stabilire a locuintei minorilor, formulate potrivit art. 100 alin. 3 din Codul familiei, pentru cererea de incredintare a copiilor minori, introdusa separat de actiunea de divort, pentru cererile de reincredintare a copiilor minori ulterior divortului, pentru actiunea introdusa de un parinte care a recunoscut unul sau mai multi copii, in scopul purtarii numelui sau, precum si pentru cererile de incredintare a copiilor minori din afara casatoriei, formulate potrivit art. 65 din Codul familiei 6 lei.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj blasciucgabi blasciucgabi Care este taxa de timbru (in procent) pentru un proces de partaj? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Divort ccornel ccornel as dori un model de cerere partaj si ce taxe se platesc va multumesc (vezi toată discuția)
Partaj stenczeldina stenczeldina Va rog sa-mi spuneti cat costa un partaj? (vezi toată discuția)