avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare judecatoreasca definitiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare judecatoreasca definitiva

Buna ziua, o hotarare judecatoreasca civila, devine definitiva si irevocabila prin neapelare, dupa expirarea termenului de15 zile,automat , producand efecte juridice de la acea data sau numai de la data cand este legalizata ,ca atare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 30 Decembrie 2011
de la momentul in care au trecut cele 15 zile de la comunicare si neapelare...nu de la momentul legalizarii ei
Functie de cauza hotararea pronuntata de instanta ,poate produce efecte de la data cand a fost pronuntata in fond ,chiar daca nu a devenit irevocabila,de ex nasterea unui drept a unei persoane vatamate este legal recunoscut de la pronuntarea instantei de fond,chiar daca hotararea,ajunge sa fie solutionata de tribunal,curte,etc
De regula hotararea produce efecte dupa ce ramane irevocabila si este investita cu formula executorie
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O hotarare judecatoreasca civila, devine definitiva si irevocabila prin neapelare, dupa expirarea termenului de exercitare a acestai cai de atac .....in acest sens, art.377 alin.2 C.proc.civ. prevede ca : Sunt hotarari irevocabile:
1. hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate;
2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel;
......

O hotarâre urmeaza sa-si produca efecte juridice diferit având în vedere caracterul său.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executorie prin nerecurare mery.marin mery.marin buna, am o nelamurire...o sentinta pronuntata in 03.11.2009, la ce data devine definitiva, executorie si irevocabila prin nerecurare?? (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal de contravenþie - nefondat SC QCERT SRL SC QCERT SRL Daca, in urma unei plingeri de anulare proces verbal de contravenţie care initial nu a prezentat nici o dovada / fotografie a faptului că am circulat cu ... (vezi toată discuția)
Parasire tara mareboys mareboys In urma procesului de divort a fost pronuntata in anul 2006 o sentinta prin care fiica mea imi este incredintata spre crestere si educare. Dupa expirarea ... (vezi toată discuția)