avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... anulare proces verbal de contravenþie - nefondat
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

anulare proces verbal de contravenþie - nefondat


Daca, in urma unei plingeri de anulare proces verbal de contravenţie care initial nu a prezentat nici o dovada / fotografie a faptului că am circulat cu 75 KM/oră într-o curba de 400-500m, unde era o limitare de viteza de 40 km / oră, (trecerea fiind direct de la 70 km) şi dacă după vizionarea şi compararea fotografiilor nu am avut cum să mai contest şi concluzia a fost că plangerea a fost nefondată, deci nu am mai facut recurs, era in obligatia mea de a ma interesa daca acesta a fost facută definitiva sau trebuia sa primesc o instiintare in acest sens?

Primaria m/a informat ca a primit instiintarea pe 14.06.2009.
Ce ar trebui sa fac?
Sa platesc amenda integral sau sa contest ca nu am fost instiintata de definitivarea acesteia?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:13, 19 Iulie 2009
Dar de ce v-ati judecat cu primaria? Trebuia cu IPJ; cu primaria numai pentru obligatii fiscale (amenda etc.).
Impotriva hotararii pronuntate aveati un termen de 15 zile de la comunicare sa o atacati cu recurs. Daca nu ati facut recurs, hotararea a ramas definitiva prin neapelare, iar dumneavoastra nu vi se mai comunica nimic.
Prin urmare.....la ora actuala hotararea este definitiva si ar cam trebui sa platiti amenda.
Hotararile judecatoresti pronuntate in cauze avand ca obiect plangeri contraventionale sunt supuse caii de atac a recursului.

Potrivit art. 377, alin. (1) Cod procedura civila, sunt definitive hotararile date in prima instanta, fara drept de apel. Conform alineatului 2 al aceluiasi articol, devin irevocabile hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate.

Intrucat dvs. nu ati promovat calea de atac, hotararea judecatoreasca pronuntata de prima instanta, care, asa cum am aratat, este definitiva, a ramas irevocabila prin nerecurare.

In concluzie, nu aveti ce sa contestati, intrucat nu va puteti prevala de necunoasterea legii, in speta de necunoasterea dispozitiilor Codului de procedura civila.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Prin Legea nr 276/2009 privind aprobarea OUG nr. 212/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru s-a prevazut ca, hotararile judecatoresti irevocabile se comunica partilor.

Daca hotararea a devenit irevocabila ,impotriva ei puteti exercita in contiile si in termenele expres prevazute de lege caile extraordinare de atac.
freeelis a scris:

Prin Legea nr 276/2009 privind aprobarea OUG nr. 212/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru s-a prevazut ca, hotararile judecatoresti irevocabile se comunica partilor.


Din moment ce hotararea judecatoreasca a devenit irevocabila prin neexercitarea caii de atac, ce sa-i comunice?
Sa-i mai comunice inca o data hotararea? :sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executorie prin nerecurare mery.marin mery.marin buna, am o nelamurire...o sentinta pronuntata in 03.11.2009, la ce data devine definitiva, executorie si irevocabila prin nerecurare?? (vezi toată discuția)
Executare hotarare comerciala bubu.g bubu.g Am o sentinta pronuntata de Curtea de Apel sectia contencios administrativ si fiscal, litigiu comercial intre 2 societati comerciale, valoarea litigiului ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva si irevocabila freeanifer freeanifer Un dosar se pronunta la data x, La cit timp de la pronuntare se comunica partilor ?(cu aproximatie). Cind devine definitiva si irevocabila , La 15 zile de ... (vezi toată discuția)