avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj

Buna ziua!
Intentionez sa divortez si as dori sa aflu mai intai cateva opinii despre speta mea. Casatoria dureaza de 5 ani si din ea a rezultat un copil in varsta de 2 ani. In timpul casatoriei, sotia a primit ca donatie din partea parintilor un apartament in care locuim in prezent. Amenajarea ( renovarea) si mobilarea apartamentului le-am facut noi, din fonduri comune. In acelasi timp, am mai achizitionat un autoturism, un teren si avem un cont in banca cu o anumita suma de bani, pe numele sotiei . Eu intentionez sa parasesc domiciliul conjugal inainte de introducerea cererii de divort. As dori sa stiu daca pt imbunatatirile facute de noi apartamentului ( existand chitante in acest sens) as putea fi despagubit cu o anumita suma si daca sotia ridica suma de bani din contul de la banca pot obtine legal jumatate din acea suma. In ce priveste masina si terenul , presupun ca se evalueaza , urmand ca fiecare din noi sa primeasca jumatate .
Ce acte ar trebui sa detin la introducerea cererii de divort?

Cel mai recent răspuns: Catalin32 , utilizator 17:08, 2 Ianuarie 2012
Sunt 2 probleme/2 actiuni distincte:

1. actiunea de divort, acte: certificatul de casatorie in original, copie dupa certificatul de nastere al minorului, taxa de timbru judiciar 39 lei, timbru judiciar de 0,15 bani.

2. actiunea de partaj de bunuri comune care se va introduce dupa ramanerea definitiva a hotararii de divort.
1. toate imbunatatile intra la partaj in masura in care reusiti sa demonstati ca au fost achitate in comun...
la fel si cu sumele de bani . totul este sa demonstrati ca existau inainte de divort.
Deci actiunea de partaj poate fi introdusa numai dupa terminarea divortului, nu in acelasi timp...
Mai ramane sa ma lamuresc cu aspectele privind partajul....
Spre exemplu, un extras de cont ar fi suficient? Si daca sotia retrage banii dupa ce eu ma mut, inainte de a introduce actiunea...
Puteti incerca solutionarea divortului si partajului prin mediere. Acordul de mediere poate fi supus incuviintarii instantei de judecata competente, chiar si inainte de termenul stabilit, rezolvand intr-un timp mult mai scurt atat problema divortului cat si a partajului (la pachet).
La multi ani, in armonie!:)

Alte discuții în legătură

Divort si partaj john_valentyn john_valentyn Buna seara, As dori sa divortez de sotia mea de comun acord. Avem impreuna o masina care este pe numele meu, cumparata in timpul casatoriei si un apartament ... (vezi toată discuția)
Dupa cati ani in cazul unui divort se impart bunurile? silicuta79 silicuta79 UN BUN PRIETEN ESTE IN PRAGUL DIVORTULUI,ESTE CASATORIT DE UN AN SI CATEVA LUNI,DAR DIN CAUZA SOTIEI,INFIDELA SI FARA SCRUPULE,TOTUL SE VA RUPE,M-AR INTERESA ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez si nu stiu cum sa fac si ce pot sa pierd lavi_marcos lavi_marcos in data de 28.10.2008 am 2 ani de casatorie. sunt la prima casatorie si nu ma mai inteleg cu sotul meu. de 2 luni ma uramareste non-stop, imi verifica toate ... (vezi toată discuția)