avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament olograf

vreau sa stiu daca in instanta imi este recunoscut acest tip de testament ,eu sunt fica din prima casatorie a tatalui meu ,şi de cand acesta este bolnav eu mam ocupat de acesta in momentul de fata fiind la domiciliu meu chiar daca acesta este recasatorit şi mai are 2 copii cu sotia sa acestia au rupt legatura definitiv cu tata ,avand in vedere starea ca nu mai poate merge şi boala foarte avansata imi poate face astfel de testament şi dupa ce dumnezeu decide sa il ia sa fac dovada ca aceasta sotie care exista decat in acte nu statea de foarte mult timp cu tatal meu adica sa o decada legea prin probe din statutul de sotie atat şi pe copii sai?ce pot face in aceasta situatie este normal ca copii şi nevasta sa din acte sa nu se intereseze de el dar sa vina la moştenire?
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 21:41, 5 Ianuarie 2012
1.
Conform NOULUI cod civil:

Art. 958. - (1) Este de drept nedemnă de a moşteni:
a) persoana condamnată penal pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasă moştenirea;
b) persoana condamnată penal pentru săvârşirea, înainte de deschiderea moştenirii, a unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe un alt succesibil care, dacă moştenirea ar fi fost deschisă la data săvârşirii faptei, ar fi înlăturat sau ar fi restrâns vocaţia la moştenire a făptuitorului.

Art. 959. - (1) Poate fi declarată nedemnă de a moşteni:
a) persoana condamnată penal pentru săvârşirea, cu intenţie, împotriva celui care lasă moştenirea a unor fapte grave de violenţă, fizică sau morală, ori, după caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei;
b) persoana care, cu rea-credinţă, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului;
c) persoana care, prin dol sau violenţă, l-a împiedicat pe cel care lasă moştenirea să întocmească, să modifice sau să revoce testamentul.

2
Ce legatura are mutatia cu introducerea actiunii de divort!? Niciuna!
Nu conteaza ce scrie in buletin. Se poate introduce actiunea si fara mutatie.
Ultima modificare: Duminică, 1 Ianuarie 2012
romascanu, moderator
va multumesc sa va dea dumnezeu prea inaltul sanatate si tot ceea ce va doriti.tata este musulman dar sotia şi copii din actuala casatorie sunt ortodocşi suntem familie de tatari dar sincer sotia si copiii lui tata ma lasa rece aşa ceva nu credeam ca are sa se intample dar daca tata nu o sa mai traiasca sa divorteze prin lege o sa dovedesc gestul inuman la care au recurs acestia ...
mia facut un testament la notar dar in acel testament specifica conf nu ştiu care cod şi nea explicat notarul ca nu este bun acel testament şi am facut unul olograf sper sa imi ajute va multumesc din toata inima mea si sa va dea dumnezeu prea inaltul sanatate si tot ceea ce va doriti
Nu conteaza sub care cod este facut testamentul este valabil! Daca totusi aveti dubii si vreti sa fiti impacata, faceti altul autentic la notar. Oricum cel olograf facut ulterior I'l revoca pe cel autentic facut anterior. Insa ca sa nu aveti probleme ar trebui ca tatal dvs sa dea o declaratie ca revoca acel testament autentic, revocare care va fi inscrisa la Registrul de Testamente Autentice.
in momentul de fata am un testament olograf şi un testament universal care cuprinde acel cod,acum ce sa fac ce o vrea dumnezeu,oricum va multumesc foarte mult

Alte discuții în legătură

Nedemnitate succesorala in cazul amenintarii cu moartea avoavo avoavo Buna ziua, Unchiul meu a decedat luna trecuta, la 64 de ani. Au ramas in urma sotia si cei trei copii, dintre care copilul cel mai mare, in varsta de 35 de ... (vezi toată discuția)
Testament apvir apvir Vreau sa-mi fac testamentul.Se poate doar la notar sa-mi dezmostenesc unicul copil declarandul nedemn fata de mine si sa trec pe altcineva sa ma mostenesca? (vezi toată discuția)
Dezmostenire scurpin77 scurpin77 Mama a murit de 8 ani, a avut 3 copii si nu s-a facut succesiunea dupa moartea ei. Acum tata vrea sa dezmosteneasca un copil. Poate face acest lucru si ce ... (vezi toată discuția)