Am iesit la pensie pentru limita de varsta, stagiu complet de cotizare 25 ani - artist instrumentist - instrumente de suflat .( Anexa 2 , al. 9 din L.19/2000 ) .
Datorita nenumaratelor greseli facute de cei de la Casa de pensii, am ajuns in instanta dupa ce pensia initiala de 1876 RON mi s-a micsorat la 1474 RON ( pe 19 noiembrie 2009 ) , motivand ca initial mi s-a aplicat gresit Ordonanta 209 .
Cer in instanta aplicarea stagiului complet de cotizare de 25 ani , a 0,50 punctaj pentru perioada lucrata in grupa I si a 3% pentru fiecare luna de stagiu suplimentar lucrat .
Castig in instanta in parte , cu obligatia emiterii unei noi decizii de pensie din data de 19 noiembrie 2009 , cu aplicarea art. 167^1 , 78^2 si 78 al. 8 !
In septembrie 2011 mi se emite cica cf. hotararii judecatoresti , alta decizie de pensie ( a noua ) cu schimbarea stagiului complet de cotizare din 25 ani in 32 ani si 4 luni ! In acest fel pensia imi este diminuata din nou si se creaza al doilea debit . In conditiile acestea as dori sa revin macar la pensia anterioara cu stagiul complet de cotizare de 25 ani ( am 6 decizii cu 25 ani si ultimile 3 cu 32 ani si patru luni ) .
Va rog sa ma indrumati in acest sens. Am auzit ca atunci cand dintr-o eroare pensia devine mai mica , trebuie pastrata pensia mai mare , este adevarat? Daca da, va rog sa-mi spuneti cum sa procedez !
P.S. Am 56 de ani, am lucrat in grupa I inainte de 2001 , 22 de ani si 8 luni , iar dupa 2001 am lucrat pana in septembrie 2009 ca artist instrumentist suflator cu studii superioare . , la Filarmonica .
Va multumesc pentru timpul acordat !
1. Ati vrut si in caruta si in teleguta, adica si stagiu complet de 25 de ani si punctaj suplimentar, desi, legal, nu aveati dreptul. Acum s-au rasturnat si caruta si teleguta, pentru ca asa se intampla.
2. Repet, dvs. nu aveati dreptul la punctaj suplimentar intrucat pensia dvs. era determinata in functie de un stagiu complet de cotizare de 25 de ani. Legiuitorul v-a exceptat in mod expres de la primirea acestui punctaj. Nici nu inteleg cum ati castigat in instanta, dar nu este treaba mea.
3. Casa de pensii a procedat corect, daca este vorba despre aplicarea art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000. A determinat punctajul mediu anual in functie de stagiul complet de cotizare prevazut in anexa 3 a Legii nr. 19/2000, la data deschiderii drepturilor de pensie. Sunteti barbat, iar pensia v-a fost stabilita prima oara in perioada august 2009 - noiembrie 2009. Corect, nu? Asta "vad" eu in anexa 3 a Legii nr. 19/2000, dupa ce am citit ceea ce ati scris mai sus.
4. Ati intrebat cum sa reveniti la un stagiu complet de 25 de ani. Pai, simplu, din punctul meu de vedere. Casa de pensii a emis ultima decizie de pensie intrucat ati solicitat punerea in executare a hotararii judecatoresti. Presupun ca asa s-a intamplat, ati solicitat casei de pensii sa puna in executare hotararea.
Ultima decizie de pensie este emisa potrivit Legii nr. 19/2000, nu-i asa? Aveti la dispozitie o perioada de 45 de zile de la comunicarea deciziei, perioada in care puteti sa solicitati anularea acesteia. Temeiul legal este art. 87, alin. (2) din Legea nr. 19/2000, prevedere care, in acest caz, ultraactiveaza, adica produce efecte dupa abrogarea actului normativ.
Buna ziua !
Multumesc mult pentru raspuns. A fost ca un dus rece , dar il meritam .
Nu-i vina mea in totalitate, deoarece m-am consultat cu mai multi avocati si juristi, care m-au sfatuit sa procedez astfel. Am mai tinut cont si de faptul ca in unele orase s-a aprobat acest punctaj suplimentar.
As mai avea cateva intrebari pentru dvs. , daca binevoiti sa-mi mai raspundeti.
Au trecut cele 45 de zile, eu am facut contestatie la Casa de pensii cerand anularea deciziei diminuate , dar fara a specifica revenirea la decizia anterioara ( cu 25 ani) .Vazand ca nu am primit niciun raspuns am contestat in instanta, tot in cele 45 de zile de la comunicare . Va rog sa-mi spuneti daca mai am sanse sa revin la pensia anterioara si daca da ce trebuie sa cer in instanta sau la Casa de pensii , in plus - probabil nu m-am exprimat cum trebuia , dar nici nu este cineva aici care sa ofere o consultanta competenta .
Va multumesc mult pentru timpul acordat !
Imi pare rau, in aceasta situatie trebuie sa asteptati hotararea instantei.
Cererea de anulare a unei decizii de pensie intemeiata pe art. 87, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 nu este contestatie si nu se motiveaza. Ea este o solicitare a beneficiarului drepturilor de pensie, solicitare de care casa de pensii trebuie sa ia act si sa anuleze decizia de pensie.
Contestatia pe care ati adresat-o casei de pensii nu are corespondent in prevederile legale. O decizie de pensie emisa potrivit Legii nr. 19/2000 poate fi contestata direct la instanta judecatoreasca, potrivit art. 87, alin. (1) din acelasi act normativ.
Aceasta este diferenta intre cele doua alineate ale art. 87 din Legea nr. 19/2000: primul alineat reglementeaza modalitatea de contestare a unei decizii de pensie, iar prin cel de al doilea alineat a fost prevazuta modalitatea de anulare a unei decizii de pensie la solicitarea beneficiarului.
Nu stiu ce ati putea sa cereti instantei si nu vad o rezolvare a acestei situatii, alta decat sa asteptati hotararea ei. In noul dosar, aflat pe rol, instanta verifica daca cei de la pensii au pus corect in aplicare hotararea judecatoreasca. Si, daca este asa cum am scris in primul meu mesaj, cei de la pensii au procedat legal. Imi pare rau, nu intotdeauna lucrurile se pot rezolva.
Dar, daca mai aveti vreo problema cu casa de pensii si cu deciziile emise de aceasta, puneti intai o intrebare aici. Poate evitati alte debite, iar eu va doresc sa nu mai aveti parte de debite!