avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... art. 31, din Legea 50/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

art. 31, din Legea 50/1991

am mai scris pe forum ca am o vecina care si a facut casa pe hat cu ferestrele in curtea mea... eu asa am cumparat casa acum 2 ani, in fine, dupa 2 ani in care am rugat o sa faca ceva ca sa nu mai curga la mine apa de pe casa ei ( ca nici burlane nu avea), mi am luat inima n dinti si am scris la Primarie (n am facut o mai devreme ca nu am vrut scandal, ci sa ne ntelegem ca oamenii). Raspunsul Primariei m a uluit:
''Verificările întreprinse în teren de inspectorii Direcţiei Control - Serviciul Disciplina în Construcţii din cadrul Politiei Locale Sector 2 la adresa din Str. ..........nr. ...., au relevat faptul că, lucrările de construcţii la care faceţi referire au fost executate cu mai mulţi ani în urmă, aşa cum declară titularul imobilului, drept pentru care i s-a solicitat să prezinte documente care să ateste perioada de execuţie.
Vă aducem la cunoştinţă faptul că, în cazul lucrărilor de construcţii care au fost executate cu mai mult de 2 ani în urmă, conform art. 31 din Legea 50/1991, modificată şi completată ulterior – privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii - „dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei” .

Intrebarea mea este: e valabil ce mi au zis ei? Atunci de ce vad la tv ca unele cladiri sunt inca demolate pt ca n au avut aut de constructie? Ca e clar ca nu are aut. de constr., asta o stiu si de la ceilalti vecini.
Eu pot obtine o aut. de constructie astfel incat sa pot construi din hat in hat? Pentru ca latimea terenului e mica, de aprox. 7m, ori daca Primaria zice ca nu se mai poate face nimic, atunci eu nu voi avea voie sa construiesc pana in geamurile ei??
Va multumesc mult si UN AN NOU FERICIT SI CU MULTE IMPLINIRI!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:52, 15 Ianuarie 2012
Termenul de prescriptie invocat este corect. Ce vedeti la TV sunt constructii edificate pe domeniul public sau privat al statului sau autoritatilor locale ... in cazul de fata banuiesc ca aceasta constructie este pe terenul vecinei.
Au fost perioade in care s-a construit in nestire fara autorizatie de construire, constructii care au fost acceptate de vecinii de la acel moment.
Dupa legea 50/1991 nu e indicat sa construiesti fara autorizatie, amenzile sunt marisoare si in cazul eliberarii autorizatiei trebuie respectate reguli si distante prevazute de codul civil.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Ma intereseaza daca eu voi putea obtine aut de constr pentru a putea construi pana pe marginea terenului meu, adica sa mi lipesc casa de a ei? sau care sunt noile legi? Mentionez ca am cumparat o casa foarte veche, din paianta, jumatate aproape daramata, in sensul ca din 3 camere , una nu are tavan, s a surpat, nu are un perete, care a cazut si la celelalte camere sunt crapaturi mari in pereti si tavan. Latimea terenului e de 7m, casa ocupand 4m, ramanand-mi o cute cu o latime de 3m, pana in zidul vecinei, care are ferestrele in curtea mea. Eu ma gandeam sa fac o constructie care sa acopere si curticica, astfel scapand de ferestrele ei, si obtinand un spatiu mai mare, curtea devenind o camera, in care sa locuiesc pana renovez casa vehe. Ce ma sfatuiti sa fac? Voi primi aut. pentru realizarea acestei constructii? Toti de pe strada au construit din perete in perete... sau am nevoie de incuviintarea vecinei? Sau sa cer aut pentru consolidare si extindere? Sau sa constr fara aut, in speranta ca si la mine nu va fi valabila legea daca vor trece 2 ani? Cat e amenda, stiti?
Ajutati ma cu un sfat, va rog, am imprumuturi la 2 banci pentru locuinta cumparata, am cumparat in speranta ca voi putea sa construiesc altceva in locul casei din paianta vechi de peste 60 de ani...
Va multumesc din suflet.
vecina aceasta si a intins casa si pe domeniul public, pe trotuar, un stalp de inalta tensiune trecand prin acoperisul sau, iar trotuarul din fata casei are ziduri perpendiculare pe casa ei, adica cine vrea sa mearga pe trotuar, in dreptul casei sale trebuie sa sara zidurile alea sau sa le ocoleasca pe strada ( unul e de vreo juma de m, iar celalalt de vreo cativa cm...), totusi ea nu pateste nimic, nu mi se pare normal, nu zic sa i darame casa, dar macar sa mi acore si mie aut de constr pana in zidul ei.... daca nu exista o alta solutie, poate e mai bine sa vand? ...
casa meea e cu fata spre sud, iar la 3 m de casa mea inaltandu se o vila (casa vecinei), de vreo 15m de la sol, luandu- mi nu doar intimitatea( prin faptul ca are ferestre spre mine), si si lumina soarelui... chiar nu se poate face nimic? va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat!!
astept idei si va multumesc din suflet!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
amri, utilizator
... chiar nu vrea nimeni sa ma ajute...??
dati -mi un sfat, va rog...
Cred ca ar trebui sa mergeti in instanta pentru ce doriti dv., oricare dintre variante in afara de obtinere autorizatie pentru care cereti intai certificat urbanism si vedeti ce va spuyne acolo.

Alte discuții în legătură

Caut avocat care sa ma reprezinte intr-o actiune monica_ monica_ buna ziua! caut un avocat care sa doreasca sa ma ajute intr o actiune prin care solicit instantei sa constate ca sunt proprietarul unei diferente de teren. ... (vezi toată discuția)
Nelamurit...cu latimea necesara a unui teren pt.autorizatie de constructie morinio morinio buna seara..as dori sa va intreb si eu ceva..sunt interesat sa cumpar 900 mp teren...extravilan..dar sunt putin pe ganduri..deoarece..1.pamantul are doar 10mp ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre terenuri pentru edificatie fratargujiu fratargujiu Salut tuturor. As vrea sa Va intreb care este distanta care trebuie sa fie pastrata dintre doua terenuri avand un proiect (in gand nu AC) de a construi o ... (vezi toată discuția)