avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA norma venit, plafon TVA - suspendare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA norma venit, plafon TVA - suspendare

In legatura cu plafonul de la care un PFA cu norma de venit devine platitor de TVA am urmatoarea intrebare.

Context
Sunt PFA cu norma de venit fara TVA (activitate in domeniul IT - software). Pe data 01.01.2008 mi-am infiintat PFA-ul (practic as beneficiea de plafonul total de 35000 EU pana sa devin platitor de TVA) iar apoi l-am suspendat pe o perioada de 6 luni (februarie - iulie 2008).

Intrebare
Faptul ca am suspendat PFA-ul are vreun impact (si in ce fel) asupra plafonului TVA ? ce lege/articol specifica acest impact ?

Observatii
De ce mi-a venit ideea ca aputea exista o corelatie intre plafon TVA si suspendare ? Exista articolul 152 ce zice ca plafonul TVA este redus in primul an de functionare daca nr de luni de la infiintare pana la finalul de an este < 12. In spiritul acestui articol ma gandesc ca logic ar fi ca si atunci cand esti suspendat (adica nu ai activitate) acest plafon sa fie redus; pe de alta parte insa tot logic ar fi ca plafonul sa nu fie redus avand in vedere ca desi nu ai activitate totusi existi iar pt asta s-ar putea sa ai cheltuieli colaterale de intretinere - adica nu e ca atunci cand te-ai infiintat in mijlocul anului si pt anul respectiv pana la infiintare evident ca nu ai avut cheltuieli de intretinere a existentei.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 15:34, 23 Februarie 2012
Suspendarea PFA nu are impact asupra plafonului de TVA. Articolul 152 alin. 5 se refera strict la persoanele nou-infiintate.
PFA cu activitatea suspendata si care apoi isi reia activitatea nu face parte din aceasta categorie.

In cazul dvs., avand in vedere ca ati infiintat PFA la inceputul anului 2008 (chiar la 01.01.2008), plafonul este de 35.000 euro (119.000 lei). Suspendarea PFA in cursul anului 2008 nu are nici o relevanta la stabilirea plafonului.

Daca PFA s-ar fi infiintat, de exemplu, la data de 01.02.2008, plafonul se calcula proportional (11*35.000/12).
Acum imi dau seama ca de fapt nu stiu ce inseamna data infiintarii PFA - e o mare problema !
De ex. eu pe 24-01-2008 mi-a venit autorizatia si pe baza ei pe 31-01-2008 am depus declaratia 220 in care am specificat ca 01-02-2008 (februarie) reprezinta data inceperii activitatii.

Ce data se considera data de infiintare PFA ?
Data de pe autorizatie sau cea de incepere a activitatii (cea specificata in declaratia 220) ? (conform art 152 alin 5 in functie de data de infiintare se determina plafonul TVA)

PS1: declaratia 220: [ link extern ]
PS2: sunt din Bucuresti sector 5

Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
adrhc, utilizator
Data infiintarii se considera data din certificatul de inmatriculare, cea care apare dupa "F40/..."
Va multumesc pt raspuns dar totodata va rog f.mult ca afirmatia sa o sustineti prin indicarea EXACTA a articolului de lege care defineste fara echivoc data infiintarii PFA.

Sa presupunem ca inspectorul fiscal X vine in control pus pe dat amenzi si sustine ca data infiintarii PFA reprezinta data inceperii activitatii (specificata in declaratia 220). Exista in legislatia romaneasca vreun articol care sa precizeze EXACT care este data infiintarii PFA si cu care eu sa-l pot contrazice ?

PS1: d.p.v. uman pare 100% cum spuneti dar oare e valabil si d.p.v. legal in RO ? :D
PS2: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
adrhc, utilizator
Data infiintarii = Data inmatricularii la ONRC

Legea 26/1990
Art. 1. - (1) Înainte de începerea activităţii economice, au obligaţia să ceară înmatricularea sau, după caz, înregistrarea în registrul comerţului următoarele persoane fizice sau juridice: persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, societăţile comerciale, companiile naţionale şi societăţile naţionale, regiile autonome, grupurile de interes economic, societăţile cooperative, organizaţiile cooperatiste, societăţile europene, societăţile cooperative europene şi grupurile europene de interes economic cu sediul principal în România, precum şi alte persoane fizice şi juridice prevăzute de lege.
(2^1) Potrivit prezentei legi, prin înregistrare se înţelege atât înmatricularea comerciantului şi înscrierea de menţiuni, precum şi alte operaţiuni care, potrivit legii, se menţionează în registrul comerţului.

Legea 359/2004
Art. 5. - (1) Prin autorizarea funcţionării, în sensul prezentei legi, se înţelege asumarea de către solicitant a responsabilităţii privitoare la legalitatea desfăşurării activităţilor declarate.


OG 44/2008
Art. 13. - (3) Certificatul de înregistrare, conţinând codul unic de înregistrare, este documentul care atestă înregistrarea în registrul comerţului, autorizarea funcţionării, precum şi luarea în evidenţă de către autoritatea fiscală competentă.

Alte discuții în legătură

Plafon tva depasit ... sau nu ? pavel1980 pavel1980 Buna ziua, Am un PFA neinregistrat in scopuri de TVA, dar odata cu emiterea ultimei facturi din luna iunie am depasit plafonul de 119 000 lei si ar fi ... (vezi toată discuția)
Pfa - formular 220 + 070 wasssu wasssu 1. Legat de formularul 220, ce trec la punctul II. 9 Document de autorizare? Cand am infiintat pfa-ul am primit certificatul de inregistrare, certificat ... (vezi toată discuția)
Microintreprindere neplatitoare de tva montemir montemir Initial am infiintat o microintreprindere neplatitoare de TVA.Deoarece am depasit cifra de afacere de 30.000 euro am fost nevoit sa devin platitor de TVA.Daca ... (vezi toată discuția)