avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu medical

am doua certificate medicale acordate amindoua la urgenta.intre ele nu exista nici o zi intrerupere si au acelasi cod de diagnostic . este valabil cel de-al doilea?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:17, 9 Martie 2012
unul trebuie sa aiba bifat "initial" iar celalalt "in continuare", in dreapta sus.
@mihaela,

Primul cm a fost acordat pt. perioada internarii in spital si a fost cu cod indemnizatie 06,iar cel de-al doilea,in continuare pt. aceeasi afectiune,dar purtand cod 01?
Cred ca aceasta este situatia,iar in acest caz se aplica prevederile art.18*1,din Norme 60/32/2006 modificate si actualizate,ambele cm uri sunt valabile.
ART. 18^1
(1) La externarea pacientului din spital, medicul curant eliberează certificatul de concediu medical în condiţiile art. 18, cu înscrierea codului de indemnizaţie corespunzător, cu excepţia codului de indemnizaţie de urgenţă (06).
(2) Pentru situaţiile în care certificatul medical acordat pentru perioada internării în spital are înscris codul de indemnizaţie de urgenţă (06), este obligatorie eliberarea unui nou certificat medical pentru perioada acordată la externare.

Cu alte cuvinte,dupa externare nu mai poate fi vorba despre urgenta medico-chirurgicala,aceasta fiind rezolvata pe timpul internarii in spital,cu toate ca diagnosticul incris pe cele 2 cm uri este acelasi aceste cm uri fiind in continuare.
Buna ziua!

Sunt angajat la o firma privata de aproape 3 luni de zile,si saptamana asta m-am imbolnavit (o raceala destul de urata cu dureri de cap ,sinuzita), iar medicul de familie mi-a dat concediul medical 5 zile de urgenta........intrebarea este?..........Este firma obligata sa imi plateasca concediul avand in vedere k nu am o vechime prea mare ?........ si daca da qum se calculeaza, salariul meu brut este de 1400 lei


Firma este obligata sa va plateasca acest medical.Fiind vorba despre o urgenta,oricum nu este nevoie de stagiu de cotizare pt. a beneficia de cm.
-Baza de calcul o reprezinta salariul brut realizat in ultimile 6 luni anterioare cm. Daca aveti doar 3 luni si nu aveti in completare alte 3 luni lucrate anterior,sau stagii asimilate(de ex. somaj)atunci doar acestea vor intra in calcul.(respectiv februarie,ianuarie si decembrie)
-Media zilnica a bazei de calcul se calculeaza prin raportarea bazei de calcul la nr. de zile lucratoare din cele 3 luni.
-Media zilnica se multiplica cu nr. de zile lucratoare din cele 5 de cm si cu procentul de plata la urgente de 100% si rezulta indemnizatia bruta de cm.

Concret,baza de calcul=1400+1400+1400=4200
Media zilnica baza de calcul=4200:62=67,74(unde 62 reprezinta nr. zile lucratoare din lunile decembrie 2011-februarie2012)
Indemnizatia cmbruta=67,74x5(nu stiu cate zile lucratoare aveti,caci nu ati specificat datele cm)x100%=339lei
mihaela david a scris:

am doua certificate medicale acordate amindoua la urgenta.intre ele nu exista nici o zi intrerupere si au acelasi cod de diagnostic . este valabil cel de-al doilea?


Asa cum a spus si Sorina State (@ondino) certificatele medicale cu codul de indemnizaţie de urgenţă (06) nu pot fi decat initiale.

De aceea, daca cele doua certificate sunt initiale, pot fi cu codul de indemnizaţie de urgenţă (06), chiar daca intre ele nu este nici o zi pauza. In fond, ele se pot si suprapune, daca a fost necesara o noua interventie de urgenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm salariat nou intrat in unitate marcelctin marcelctin Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu calculul salariului pentru un angajat care are brut 1400 lei incepad cu 15 iulie 2016 cand a fost angajat la noi. Pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical irina_marieta irina_marieta Avem un salariat angajat din data de 26.08.2019 care in luna Ianuarie 2020 a adus un CM cod 06 – urgenta., initial pt perioada 23-25.01.2020, cod diagnostic ... (vezi toată discuția)
Ajutor concediu medical rodia rodia Am urmatoarea situatie: In luna febr.2010 am avut un c.medical cu cod indemnizatie 06(urgenta chirurgicala). In luna martie am 2 concedii medicale pt.acelasi ... (vezi toată discuția)