elga50
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In multe asociatii denumirea de "gospodar" este atribuita unui proprietar care face mici activitati de gospodarire in condominiu: pune becuri, are grija de subsolul blocului, de terasa, face mici reparatii la ferestrele si usile holurilor, ghenelor, mai da cu trafaletul cu vinarom pe peretii holurilor acoperind pete de murdarie, mai vopseste usile de la intrare, desfunda coloanele de canalizare ale blocului, pune geamurile sparte etc.
Acest om, daca exista si face macar o parte din aceste trebusoare poate deveni o persoana mai trebuincioasa decat pare la prima vedere.
Functia lui poate fi denumita legal "intendent" si poate fi indemnizata prin contract de mandat, putand fi ales de proprietari sau poate fi salarizata dupa toate regulile pe baza de CIM si atunci este angajata de comitetul executiv.
O asociatie de proprietari isi poate angaja sau alege functii pe care sa le plateasca, ca oricare persoana juridica.
Deci intendentul (gospodarul) este o persoana care poate fi asimilata unui administrator, dar pentru partea tehnica, de administrare a condominiului. El se subordoneaza presedintelui si i se poate face fisa postului.
Interesant,dar legea nu face distinctie intre cele 3 aspecte ale activitatii administratorului de imobile(tehnica,contabila,casierie} art.35 {1} Lg.230/2007 si prevede ca asociatia poate angaja numai persoane fizice atestate ! .
Ce atestat i-ar trebui unui om ca sa dea cu trafaletul pe perete sau sa dea cu ciocanul intr-un cui....sau sa se duca dupa un geam (au ajuns cam rare pravaliile de geamuri...!) si apoi sa-l puna in rama, chituindu-l?
Daca dv. credeti ca-si bate cineva capul cu asemenea fire de desfacut in patru, cred ca va inselati.
V-am zis, o asociatie este o persoana juridica si-si angajeaza ce personal are nevoie, facandu-i fisa postului si un contract. Poate angaja avocat, electrician, instalator, desfundator de canale....daca astea sunt necesitatile si vrerea proprietarilor.
In lege se dau functiile fara de care nu se poate, iar activitatile pot fi defalcate pe 2-3 persoane, daca asa sunt conditiile....
Un administrator este sau trebuie sa fie gospodar. Asa ca este foarte bine ca atunci cand cautam, cand angajam un administrator, sa angajam un administrator gospodar si nu unul doar atestat.
Daca alti proprietari mai dau o mana de ajutor,asa cum spunea @elga50, sigur ca-i apreciem ca oameni gospodari.
Cu privire la "intendet" iar sunt de acord ca si intendentul trebuie sa fie un om gospodar si de isprava. Numai ca intendentul este cu totul altceva decat omul care vopseste o usa, schimba un bec sau desfunda o coloana de scurgere.
Denumirea de intendent ma duce cu gandul al mediul militar pentru ca a existat o scoala de ofiteri de intendenta care acum este academie militara ce pregateste si intendenti. Acesti intendenti sunt oameni pregatiti in contabilitate si in marcheting, au si ceva pregatire tehnica... Apoi acestia au in subordine mai multi oameni si-i coordoneaza pentru gospodarirea unitatii, sunt cei care acopera serviciul logistic-administrativ al unitatii. Se ocupa de aprovizionare, de harnasamente, de magazii, de rechizite, de rezerve...
Asa ca putem spune ca intendentul este persoana insarcinata cu administrarea unei institutii, a unei cladiri, ofiter din serviciul intendentei...
In Franta , în evul mediu, majordomul (sau intendentul) administreaza domenile regale, sau se ocupa de administrarea unui palat, era seful personalului de serviciu din casele nobililor si ale marilor bogatasi.
Conform legii 230/2007 asociatia de proprietari agajeaza administrator de imobile atestat. Acesta, da, acesta poate fi asimilat, comparat cu un intendent daca vrem sa fim retro in exprimare si sa ne inchipuim ca omul administreaza palatul regal.
Functia de gospodar nu poate fi asimilata cu cea de administrator de imobile, sunt incadrari diferite, calificari diferite, au atributii diferite, etc.
Administratorul tehnic constata problemele tehnice care apar in imobil, anunta CE si daca acestia dau aprobare pentru remedierea acestora, atunci el poate supraveghea pe meseriasii calificati, chemati pentru interventie.
Administratorul poate supraveghea chiar si pe gospodar daca acesta este calificat pentru a repara/executa defectiunea aparuta.
Administratorul daca este calificat si in meseria de electrician, zugrav, lacatus, fochist, etc, poate incheia CIM-uri si poate lucra fara riscuri atunci cand este cazul.
Deci rolul admin nu este de a pune becuri, de a da cu trafaletul, sau a executa o refulare.
Adevarat, situatiile difera de la bloc la bloc, depinde ce se cauta, ce se negociaza, ce se mentioneaza in fisa postului, daca se doreste competenta profesionala, sau se cauta scuze pentru criza si se accepta orice.