Nu e cazul sa asimilam intendenta din armata - care chiar inseamna administrarea gospodareasca a unei unitati militare, nu si contabilitate - acestia sunt financiarii!
Pentru cineva care e familiarizat cu viata militara (majoritatea barbatilor maturi au facut armata) stie foarte bine ca "gospodar" vine tot din mediul militar si erau acei subofiteri de intendenta care se ocupau exact cu treburile gospodaresti intr-o unitate militara. Termenul de "gospodar" s-a perimat si a disparut din COR, dar activitatile au ramas si sunt altfel denumite. Cu alte cuvinte termenul de "gospodar" s-a perimat, activitatea a ramas inca viabila.
La un bloc de locuinte, atunci cand ai ca administrator o firma de administrare sau un administrator care locuieste la alta adresa sau ai ca administrator o femeie sau chiar un om nepriceput - ca nu gasesti administratori priceputi si la finante si la matematica si la calculatoare si la dat cu trafaletul si la schimbatul geamurilor etc. pe toate drumurile, atunci apelezi si platesti un om care locuieste in condominiu si care - va dau numai un exemplu - se duce la subsol sa opreasca apa care curge ca o arteziana intr-un apartament pentru ca s-a spart o teava la 9 seara....sau la 12 noaptea - cine stie, cunoaste :).
Exemple de asemenea mici activitati va pot da cu duiumul din practica mea de ani de zile. Proprietarii din blocuri nu se mai implica nici sa ridice o hartie din holul blocului, daramite sa mai schimbe becuri, sa dea cu un trafalet, sa schimbe un geam etc, lucruri marunte pentru care nu trebuie nici pregatire, nici atestat, ci numai pricepere si simt gospodaresc. Cand nu-i ai de gratis, trebuie sa-i gasesti si sa-i platesti....
Daca nu ai un asemenea om pe care il tii si il platesti pentru asemenea lucruri, ceilalti proprietari priceputi si gospodari o fac o data, o fac de doua ori, dar....a n-a oara n-o mai fac.
Bun, daca denumirea de intendent ziceti ca nu e potrivita astept sugestii de alta denumire cu care sa poata fi angajat, indemnizat o asemenea persoana, dar sa fie o denumire din COR, ca sa fim legali. Si, in plus de asta sa fie o denumire care sa nu sugereze cine-stie ce atributii speciale sau o dublare a administratorului propriu-zis. Ma intereseaza personal aceasta denumire si astept sugestii!
In COR termenul de "gospodar" apare la 515201 si nu dubleaza pe admin, ba mai mult are alte atributii, pot spune mai complexe deoarece combina teoria profesionala cu practica.
Gospodarul isi desfasoara activitatea intr-o locatie asemanatoare cu cea a administratorului de imobile si care are legatura cu CAEN 9700, gospodarii individuale/private.
Aveti dreptate, numai ca eu am incercat sa iau denumirea de functie de acolo unde este incadrat si administratorul de imobile si ingrijitorul de cladiri. Asa am ajuns sa "adaptez" ocupatia de gospodar la intendent, ceea ce am recunoscut ca este cam mult sus, dar am considerat ca daca administratorul se ocupa de partea contabila, comunicarea cu tertii si cu locatarii, omul care se ocupa efectiv de ingrijirea cladirii....ar fi intendentul.
In COR gospodarul este angajat pentru gospodarii individuale, or asociata este privata, dar nu individuala.
Oricum, s-a lamurit macar ideea ca exista si aceasta denumire care, sincera sa fiu, o credeam disparuta din nomenclator.
Noi, pe langa administrator avem si o persoana pe postul de casier si cenzor extern. Apoi o persoana este angajata ca instalator si-aceasta supravegheaza instalatiile de alimentare si canalizare dar si instalatiile electrice comune, cu exceptia instalatiilor liftului de care ingrijeste firma specializata in lifturi.
Mai avem si-un membru al comitetului caruia-i dam lunar 100 lei net ca indemnizatie de membru in comitet. Acesta ajuta administratorul, mai suparvegheaza la reparatii, instiinteaza ca s-a mai ars un bec, ca este undeva mizerie, ca miroase undeva, ca s-a spart un geam undeva, mai citeste apometele...trece zilnic pe la asociatie si ajuta cand este nevoie. Poate ca acesta sa fie gospodarul nostru dar indemnizatia o primeste ca membru in comitet pentru ca legea permite acordarea de indemnizatii membrilor comitetului executiv. Ceilalti membri ai comitetului nu primesc indemnizatii, cu exceptia presedintelui, dar au fost deacord ca cel ce ajuta sa fie si platit sub aceasat forma.