avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... strigat de ajutor...ce sanse am?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

strigat de ajutor...ce sanse am?

sunt divortata de aproximativ 2 ani din vina ambelor parti, copilul minor ramanand la mine, pensia alimentara stabilita la 200 lei, fara partaj. Luna aceasta am inaintat actiune de marire a pensiei alimentare la conform legii la 25 % din salariu. El mi-a propus suma de 5 mil (are un post de important iar salariul este de minim 55 mil)..am acceptat sa-mi retrag din contul in care el vireaza banii doar suma de 500 lei/luna, restul sa ramana in contul copilului si el sa beneficieze cand are sa creasca. Dar nu vrea sa-mi ofere mai mult de 500 lei, iar daca nu accept conditiile lui, ma ameninta cu urmatoarele:
1. ca o sa-mi ceara custodia copilului (el are marturia mea scrisa cum ca eu am avut o alta relatie in timpul casatoriei)..avocatul meu de acum imi spune ca dovada infidelitatii mele era valabila la momentul divortului..acum se judeca cazul de la divort si pana in prezent..ce am facut eu in timpul casniciei nu ar mai fi valabil....????
2. ca cere partaj......am locuit in apartamentul parintilor mei..el spune ca a investit bani in el...cand a plecat si-a luat tot ce a vrut din el, absolut tot (bunuri achizitionate in timpul cas.). Am avut un apartament luat impreuna dar i-am facut act de vanzare-cumparare pe numele mamei lui fara sa primesc nici un ban (pentru ca a spus ca nu are unde sa stea)...poate sa imi ceara despagubire pe investitiile facute impreuna in apartamentul mamei?
Ideea este ca vreau sa stiu in principal daca imi poate lua copilul...daca sa-mi iau un al doilea avocat ...(infatisarea o am pe 30.10)
Multumesc anticipat tuturor!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:46, 21 Octombrie 2008
Stimata doamna ,
Dvs sunteti indreptatita a cere pensia de intretinere care este constituita din 1/4 din veniturile cu caracter permament ale sotului , in ciuda dorintzelor sale de a eluda dispozitiile legii.Astfel dvs va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul cu o cerere de chemare in judecata avand ca obiect recalcularea pensiei de intretinere!
Faptul ca dvs ati avut o alta relatie in timpul casatoriei poate constitui motiv de divort , dar nu inseamna in mod obligatoriu ca acest fapt conduce la incredintarea copilului tatalui.
In toate cazurile se tine cont de interesul suprem al minorului , astfel incat acesta sa aiba un climat armonios pt o buna crestere si dezvoltare .Din punctul meu de vedere, acea relatie care este de domeniul trecutului , nu va afecteaza .
.In schimb , daca acesta a efectuat imbunatatiri in apartamentul mamei dvs , este indreptatit sa ceara a fi despagubit....dar nu in toate cazurile...
Ramane in sarcina tatalui sa probeze ca minorului nu -i sunt asigurate toate conditiile necesare pt o buna dezvoltare , dar , din cele relatate mai sus de dvs , nu reiese ca educatia acestuia este primejduita in vreun fel.
Apelati la un avocat pt reprezentare si introduceti acea actiune pt recalcularea cuantumului pensiei de intretinere !
Succes
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc mult pentru indrumare si pentru sfat.
Pensia e maxim 1/4 din veniturile parintelui, in functie de nevoile copilului... Maxim inseamna ca instanta poate sa va acorde mai putin.
Cu privire la partaj, depinde de cat timp ati facut tranzactia cu mamalui, daca puteti cere desfiintarea actului, asa incat sa impartiti si acel apartament...
Depinde si ce imbunatatiri pretinde sotul ca sunt facute...
NU e dracul atat de negru...

Cu privire la avocat. daca acesta a discutat cu dv., a depus efort sa va lamureasca, nu vad de ce sa-l schimbati... Daca insa va nemultumeste, desigur, il puteti schimba.
De recomandat e sa va edificati cu privire la aceste lucruri inainte de proces, sa duca un avocat de la cap la coada procesul...

NU mai incepeti alte subiecte pe aceeasi tema, va rog... puteti pune intrebari in continuare aici. Multumesc pentru intelegere.
In toate cazurile ,pt calcularea pensiei de intretinere , se vor avea in vedere nevoile copilului ....Astfel , daca dvs aveti niste venituri multumitoare , exista acea posibilitate ca instanta de judecata sa va acorde mai putin de acel prag maxim de 1/4 .
Oricum , din cele relatate de dvs , v-ar reveni un cuantum mai mare decat cel actual.
Am recitit mesajul postat de dvs in alta sectiune si v-am rapuns .
Sfatul meu este sa introduceti aceasta actiune ce are ca obiect recalcularea pensiei de intretinere , suneti indreptatita a primi acest cuantum in functie de dispozitiile legislative in vigoare , nu in functie de dorinta fostului sot!
Succes !
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
am facut actul de vanzare-cumparare cu cateva saptamani inainte de prima infatisare (sotul se plingea ca nu are unde sa stea si ca in urma divortului el nu mai are posibilitatea sa isi achizitioneze alt imobil..fiind inca casatoriti actul de vanzare-cumparare intre soti nu putea fi facut, asa incat mi-a cerut sa fac respectivul act pe numele mamei lui). am fost decat si am semnat actul fara sa stiu ce este scris acolo (am zis sa il ajut)..singurul lucru pe care i l-am cerut a fost copilul, restul (apartament, bunuri, masina , etc), i le-am dat lui fara partaj.
este un parinte bun si are grija de copil,dar totul pana la bani...acum ca-i cer pensie alimentara incepe cu amenintarile....
Din ce cunosc eu (nu sunt in domeniu)...un act de vanzare-cumparare nu mai poate fi desfiintat pentru ca eu l-am semnat.
Am un avocat pe care atunci cand l-am intrebat procentul care se retine din salariul sotului pentru un copil , mi-a raspuns.."pai nu stiu...cred ca o treime."..eu stiam ca 25% . stiu ca exista avocati specializati pe diferite domenii..ma gandesc ca avocatul meu are specializarea pe alt domeniu..si asta imi da emotii!
concluzia:chiar pot "sparge" un act de vanzare-cumparare pentru a putea imparti si apartamentul respectiv?....nu am primit nici un exemplar din actul de vanzare-cumparare...pot obtine o copie de la notariatul la care am semnat?

din nou multumesc anticipat pentru raspunsuri si ajutor

Alte discuții în legătură

Divort prelungit Nobody Nobody Sunt in divort cu sotia.Vreau sa divortez ptr. neintelegeri si certuri nesfarsite.Procesul dureaza mai mult decat m-am asteptat iar intre timp am cunoscut o ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pensia alimentara? 2 vasilache-florinache vasilache-florinache Multumesc tuturor celor care mi-au dat solutii la problema mea anterioara. Daca cei doi copii mi-au fost incredintati mie (tatal) in urma divortului, iar fiica ... (vezi toată discuția)
Cum poate tatalsa obtina custodia copilului? Bbk Bbk Buna ziua! As dori sa ma ajutati daca se poate cu cateva raspunsuri privind un caz un pic dificil din punctul meu de vedere. Cunosc un ... (vezi toată discuția)