avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... scoatere din spatiu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

scoatere din spatiu

Buna ziua
Am 60 ani, sunt pensionar, cu domiciliul in Bucuresti
In anul 2004 am primit in spatiu o persoana adulta-(cu care eram in relatie de prietenie)--pentru pentru a-l ajuta sa-si procure un nou document de identitate--C.I., (pentru ca B.I. anterior ii fusese distrus)
Pentru ca a fost necesar in acea perioada, a trebuit sa dau o declaratie notariala prin care mi-am exprimat acordul ca acel individ sall primesc in spatiul pe care il detin ca proprietar; verbal insa am convenit cu persoana respectiva sa nu locuiasca efectiv nici o data la mine--si, intr-adevar, nu m-a deranjat sub acest aspect
Problema este ca, in februarie 2011 am primit la adresa mea de domiciliu...o instiintare de plata a impozitului pe auto--pe numele--fiicei acestuia...!!!
L-a intrebarea mea...individul a raspuns ca nu stie nimic--copiii sai aflandu-se in alta localitate...
Banuind ca nu-mi spune adevarul am solicitat relatii la Serv. Evidenta Populatiei - de care apartin..de unde mi s-a raspuns ca, intr-adevar fiica acelui individ (primit de mine in spatiu) figureaza la aceeasi adresa, depunand cerere in calitate de minora, in anul 2005, pt. a fi inregistrata la domiciliul parintelui--beneficiind, chipurile de prevederile OUG nr. 97/2005...
Minora a implinit insa, intre timp, 18 ani...deci..fiind in prezent majora...
Cu ce drept mai figureaza aceasta inscrisa la domiciliul meu...daca de la inceput...nu a beneficiat nici de stirea..nici de consimtamantul meu...???!!!
Am inteles ca doar priuntr-o actiune in instanta as putea sa-i scot din spatiu pe respectivii-(tata si fiica)...pentru ca relatiile cu individul respectiv
s-au "deteriorat" complet dupa ce am aflat ca pe langa el, a inregistrat-o in spatiul meu si pe fiica sa...fara stirea si acordul meu.
Ce obiect--ce temei de drept ar putea avea o asemenea actiune--(actiune in anulare ???)---si ce sanse de reusita...???
Multumesc pentru raspuns---(la gpopescu23@yahoo.com)
P.S.--Ce alte demersuri as putea intreprinde--(pe langa actiunea in instanta)--pentru scoatere din spatiu a celor doi...???
Multumesc pt. raspuns.
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2012
gemini23, utilizator
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 12:34, 8 Ianuarie 2012
Nu sunt jurist dar cred ca s-ar putea merge pe obligatia de a face. Persoanele respective sa fie obligate sa-si schimbe domiciliul la adresa la care locuiesc in prezent.
E drept, in perioada in care s-a facut actul de identitate al fetei(persoana fiind minora) s-a mers pe ideea ca domiciliul minorului este la parintele sau si i s-a facut automat domiciliul la aceeasi adresa cu tatal. Ordonanta privind evidenta, domiciliul si actele de identitate ale cetatenilor romani, OUG 97/2005, a intrat in vigoare in 14.07.2005, deci treburile erau putin neclare pentru lucratorii de evidenta in perioada respectiva. Ma intreb ce valabilitate are actul de identitate al fetei. Ca daca a fost emis inainte de punerea in aplicare a OUG 97/2005 valabilitatea actului este de 10 ani. Daca a fost emis dupa punerea in aplicare a respectivei ordonante termenul de valabilitate al actului este de 4 ani.
Se practica des situatia ca la expirarea actului de identitate, in situatia in care nu mai poti prezenta dovada adresei de domiciliu sa ti se faca o carte de identitate provizorie cu valabilitate de un an. Dar pe acea carte de identitate provizorie se trece tot adresa pe care o are persoana in actul de identitate expirat. Asa ca situatia se poate perpetua la nesfarsit. Pana se hotaraste persoana ca are nevoie de carte de identitate. Multora le convine sa aiba in actul de identitate o anumita adresa... Cunosc unele cazuri in care persoanele, desi aveau casa undeva la tara, nu doreau sa schimbe din actul de identitate adresa pe care o aveau la oras. Si preferau cartile de identitate provizorii. O prostie, dupa mine, dar asta e alta discutie.
Faptul ca persoana detine o copie a actului dvs de casa este o problema. Am intalnit persoane care s-au trezit cu apartamentul ipotecat in favoarea unei banci. Au descoperit acest lucru cand s-au dus sa faca un imprumut la acea banca si au aflat cu surprindere ca apartamentul era pus ipoteca de catre o alta persoana. Si-au dat seama ca persoana respectiva a lucrat o perioada la ei in casa si a avut acces la documente. Dar prinde persoana de unde nu-i ca in actul de identitate avea o adresa unde exista doar o cladire a unei foste spalatorii, si aceea dezafectata. Nu stiu cum s-a rezolvat probleme cu banca dar vreau sa spun ca peste tot exista posibilitatea sa dai peste oameni necinstiti care pentru diverse avantaje sa comita ilegalitati.
Eu spun sa actionati cat mai rapid e clar ca persoana pe care ati ajutat-o nu e de buna credinta.
Incercati sa aflati si unde locuiesc respectivii fara forme legale, sa mergeti in paralel cu actiunea in instanta si cu verificarile efectuate de politistii de ordine publica. Poate daca-i speriati putin si primesc si ceva amenzi scapati de ei.
Multa bafta si rabdare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara buletin (lipsa act spatiu) VERONICA56 VERONICA56 Am o intrebare la care nu gasesc raspuns.Este vorba de o femeie careia i-a expirat buletinul de identitate de 2 ani si nu-l poate preschimba fiindca nu are un ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate dupa divort,dar fara partaj inca constan constan Buna ziua! Dupa ce hotararea de divort este definitiva si irevocabila pot schimba cartea de identitate careia i-a expirat termenul de valabilitate la ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate provizorie hadasssa hadasssa Buna seara! Deoarece mi-a expirat cartea de identitate am fost sa imi fac alta noua dar, deoarece nu sunt proprietar pe imobilul in care locuiesc trebuie sa ... (vezi toată discuția)