Buna ziua.
Sunt studenta in anul I Facultatea de Drept si am niste nelamuriri in ceea ce priveste principiul "pacta sunt servanda". Am incercat sa rezolv cateva teste si am fost contrariata de raspunsuile testelor.V-as ruga sa imi spuneti care sunt din punctul dvs de vedere raspunsurile corecte, si daca se poate sa si argumentati ar fi mai mult decat multumitor.Va multumesc, anticipat, pentru timpul acordat. O zi buna tuturor.
1.Principiul "pacta sunt servanda":
a. este un principiu general al dreptului civil
b. este consacrat legislativ numai pentru conventii (contracte), nu si pentru actele juridice unilaterale
c. este un principiu care guverneaza efectele nulitatii actului juridic
2.Este vorba de o exceptie de la pricipiul "pacta sunt servanda" in cazul:
a. incetarii imprumutului de folosinta din cauza mortii comodantului
b.incetarii locatiunii din cauza mortii locatarului
c. prelungirii, prin lege, a efectelor anumitor acte juridice
3.Constituie o exceptie de la principiul "pacta sunt servanda":
a. tacita relocatiune
b. incetarea mandatului din cauza falimentului mandatarului
c. cazul actelor juridice colective
4.Este vorba de o exceptie de la principiul "pacta sunt servanda", in cazul in care:
a. partile au prevazut posibilitatea reinnoirii contractului
b.s-ar acorda prin lege un termen de amanare generala a executarii unor obligatii contractuale de catre o anumita categorie de debitori
c.partile au prevazut o clauza de dezicere
1.
a. Dacă este un principiu general? Eu spun că nu. Este un principiu aplicabil materiei contractelor.
b. Convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, glăsuieşte Codul civil. Este limpede că textul are în vedere convenţiile, nu actul juridic unilateral.
c. Nu are tangenţă cu nulitatea.
2.
a. Moartea comodantului nu are efecte asupra contractului de comodat. Moştenitorii comodantului sunt ţinuţi de obligaţiile asumate de acesta - de a se abţine de la acte care ar putea împiedica folosirea bunului de către comodatar pe toată perioada comodatului.
b. Moartea locatarului nu este nici ea o cauză de încetare a locaţiunii. Dreptul locatarului este unul de natură patrimonială, transmisibil prin succesiune. Doar dacă locaţia ar fi fost făcută intuitu personae s-ar putea pune problema încetării locaţiei.
c. Prelungirea prin lege a efectelor contractului înfrînge voinţa părţilor, deci ar fi o excepţie de la principiu
3.
a. Tacita relocaţiune se produce ca efect al voinţei părţilor, nu împotriva voinţei acestora, chiar dacă operează în temeiul legii.
b. Încetarea mandatului prin falimentul mandatarului este prevăzută de lege (codul civil). Este ea o excepţie de la principiu? Da. Mandatarul falit nu mai este ţinut de obligaţiile asumate.
c. Care ar fi aici excepţia?
4.
a. ªi în acest caz operează voinţa părţilor. Reînnoirea este expresia acestei voinţe, şi nu a unei excepţii de la principiu
b. Da, este o excepţie, care operează împotriva prevederilor pactului
c. Clauza de dezicere este rezultatul voinţei părţilor. Nu este vorba despre o excepţie, atîta vtrme cît conduita părţilor este permisă de chiar pactul încheiat.
Atît întrebările, cît şi răspunsurile, relevă un lucru: oricît ar părea de obiectiv un asemenea test, el este supus subiectivismului atîta vreme cît chestiunile analizate suportă interpretări doctrinare sau jurisprudenţiale diferite (nu este cazul testului de faţă). Cel care stabileşte baremul de corectare poate avea în vedere o interpretare, iar cel care dă răspunsul, o alta. Iar în cadrul unui test grilă nu ai posibilitatea să argumentezi. Bifezi sau nu. Chiar dacă stăpîneşti materia, îmbrăţişarea uneia dintre opinii (neconformă cu opinia celui care a stabilit baremul) înseamnă un punct în minus.
Testele nu sunt pentru nivelul anului I de facultate. Conţin răspunsuri la chestiuni care presupun parcurgerea materiei contractelor speciale (comodatul, mandatul, locaţiunea).
Oricum, felicitări pentru pasiunea de care daţi dovadă.
Buna ziua
dorinaionela
La 01.03.1996 între A şi B s-a încheiat un contract de locaţiune având ca obiect un autoturism. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani. ... (vezi toată discuția)
Tacita relocatiune
ch-alexa
am o nelamurire....in cazul tacitei relocatiuni, daca locatorul nu percepe chiria si intelege sa il lase pe locatar sa foloseasca bunul conform destinatiei ... (vezi toată discuția)