avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua. Am urmatorul caz:
- Defuncta, divortata de multi ani, detinea un imobil cu 2 camere. A decedat in noiembrie 2011.
- Cea mai apropiata ruda era fratele (nu a avut copii). Insa acesta a murit.
- Fratele are doi copii.
- Teoretic, unul din copii vrea sa renunte la mostenire pentru ca aceasta sa ii revina celuluilalt.
- Copilul care va ramane cu mostenirea vrea la randul lui sa cedeze apartamentul copilului lui.

Intrebari: Este posibil ultimul punct si daca da, care este procedura?
Cat de mult conteaza cele 6 luni in cazul in care unul din cei doi frati deschide taxa de succesiune iar celalalt nu se prezinta?
Cel mai recent răspuns: contemplare , utilizator 15:46, 3 Ianuarie 2012
Succesiunea a fost deja deschisa din ziua in care defunctul a murit. Termenul de optiune succesorala in cazul dvs. este de 1 an in cazul dvs, nu de 6 luni. Daca in acest termen unul din succesibil nu accepta mostenirea se considera ca a renuntat tacit.

Eu zic ca la punctul 3 va complicati.

Recomandarea mea este ca fiul fratelui defunctului sa accepte mostenirea, sa obtina certificatul de mostenitor si apoi sa faca un act de donatie catre copil.

Sau in cazul in care doriti ca nici unul din copii fratelui defunctului sa fi avut vreodata in proprietate imobilul, ambii copii ai fratelui defunctului renunta si vin la mostenire copii lor.

Art. 954. -
(1) Moștenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia
(2) Moștenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului. Dovada ultimului domiciliu se face cu certificatul de deces sau, după caz, cu hotărârea judecătorească declarativă de moarte rămasă definitivă
Art. 965. - Prin reprezentare succesorală, un moștenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moștenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn față de defunct sau decedat la data deschiderii moștenirii.
Art. 966. -
(1) Pot veni la moștenire prin reprezentare succesorală numai descendenții copiilor defunctului și descendenții fraților sau surorilor defunctului
Art. 976. -
(1) Ascendenții privilegiați sunt tatăl și mama defunctului
(2) Colateralii privilegiați sunt frații și surorile defunctului, precum și descendenții acestora, până la al patrulea grad inclusiv cu defunctul
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Am inteles ... va multumesc mult. O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)
Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)
Va rog sfatuiti-ma!!! dreptul meu la mostenire?!?!? Audry Audry Buna ziua! Am mai explicat cazul acesta si nu prea am primit raspunsuri (de fapt cred ca n-am explicat bine). Situatie: tatal meu are un certificat de ... (vezi toată discuția)