Buna ziua!
Am mai explicat cazul acesta si nu prea am primit raspunsuri (de fapt cred ca n-am explicat bine).
Situatie: tatal meu are un certificat de mostenitor pe casa si terenul unde locuieste cu mama mea. Proprietatea a apartinut bunicului care a decedat in 1985, iar Notariatul de Stat le-a intocmit acest certificat de mostenitor in care erau trecuti el si mama lui (deci sotia defunctului si unicul copil), dar fara a le inmana si un act de proprietate. In 1997 a decedat si mama lui (sotia-in certificatul de mostenitor respectiv), dar nu s-a mai dezbatut de atunci mostenirea, astfel incat singurul act pe care-l are el acum asupra terenului si a casei este acel certif de mostenitor in care sunt trecuti el si mama lui decedata de 10 ani. Fiind singurul fiu, el poate acum sa vanda proprietatea (desi are 2 copii: eu si fratele meu, si nu are frati)? Mai este nevoie sa dezbata mostenirea? Nu s-a prescris dreptul lui de a accepta succesiunea? Va rog sa ma ajutati, a dat-o pe mama mea afara (pe sotia lui) si vrea sa-i lase totul fratelui meu (prin vanzare, testament, donatie.... inca nu stiu). Poate face asta desi el nu are act de proprietate (a inceput un proces prin care intentioneaza sa-l dobandeasca prin uzucapiune)? Daca au trecut 10 ani de la moartea bunicii si nu s-a dezbatut mostenirea, pot sa cer eu, fiica lui, deci nepoata bunicii, in calitate de mostenitor dezbaterea mostenirii, chiar daca fretele meu nu vrea????? Cum sa procedez? VA IMPLOR SFATUITI-MA! MAMA MEA E DISTRUSA!
Multumesc.
Certificatul de mostenitor este actul de prorpietate in acest caz. Tatal d-voastra trebuie sa mai dezbata si succesiunea dupa mama lui. In urma acesteia va deveni unicul mostenitor si atunci va putea vinde casa si terenul oricum doreste, deoarece sunt bunurile lui proprii.
dreptul dvs la mostenire, cum l-ati numit, deocamdata nu exista, el se va naste abia la moartea tatalui dvs...iar drept direct la mostenirea bunicii nu aveti, intrucat tatal a inlaturat nepotii, in speta pe dvs, de la mostenire.....pana la moartea sa, pe care presupun ca dvs o doriti cat mai apropiata, din ce am citit(e o gluma, nitelus seaca si neagra, luati-o ca atare:D), tatal poate sa faca orice act de dispozitie doreste.....poate sa si lase prin testament fiului tot ce ii apartine..insa in acest caz, dupa decesul sau, la deschiderea succesiunii de catre dvs, rezerva copiilor nu poate fi atinsa, legea va protejeaza putintel:), fratele dvs va trebui sa va dea partea care vi se cuvine si dvs si mamei dvs.
1. Iti multumesc fff mult ca ti-ai facut timp sa ma sfatuiesti!
2. Pot cumva sa-l impiedic sa-i dea totul doar fratelui meu (deci are 2 copii rezultati din casatoria cu mama mea)? Sau pot cumva sa o ajut pe mama mea, care dupa 31 de ani de casnicie a ramas pe drumuri?
Totusi nu inteleg: daca dreptul de a accepta succesiune se prescrie in 6 luni, de ce nu pot eu sa cer acum dezbaterea mostenirii? Au trecut 10 ani de cand a murit bunica mea si el n-a cerut in acest timp dezbaterea mostenirii.
In plus, am fost la notar sa cer dezbaterea, dar mi-a zis ca nu se poate fara act de proprietate,:-/ ca acel certif de mostenitor e valabil, dar nu suficient, chiar daca el a fost singur la parinti si ca trebuie intai sa obtina actul de proprietate prin uzucapiune. TE ROG, AJUTA-MA!!!!!!!!
iar in caz de divort, mama dvs va dobandi prin partaj numai partea din bunurile comune cu/la care a contribuit....bunurile din mostenirea in discutie sunt bunuri proprii ale sotului/tatalui, mama dvs nu are nici un drept asupra lor....decat dupa moartea tatalui.;).....daca nu divorteaza.....sunt doar ipoteze...nu instig la nimic:D......
Proprietatea a apartinut bunicului care a decedat in 1985,
daca a facut acte de acceptare tacita.......atunci a acceptat:D iar iesirea din imdiviziune e imprescriptibila, poa' sa o faca cand vrea muschiul lui imbibat cu alcool#-o:(