Buna ziua!
Am mai explicat cazul acesta si nu prea am primit raspunsuri (de fapt cred ca n-am explicat bine).
Situatie: tatal meu are un certificat de mostenitor pe casa si terenul unde locuieste cu mama mea. Proprietatea a apartinut bunicului care a decedat in 1985, iar Notariatul de Stat le-a intocmit acest certificat de mostenitor in care erau trecuti el si mama lui (deci sotia defunctului si unicul copil), dar fara a le inmana si un act de proprietate. In 1997 a decedat si mama lui (sotia-in certificatul de mostenitor respectiv), dar nu s-a mai dezbatut de atunci mostenirea, astfel incat singurul act pe care-l are el acum asupra terenului si a casei este acel certif de mostenitor in care sunt trecuti el si mama lui decedata de 10 ani. Fiind singurul fiu, el poate acum sa vanda proprietatea (desi are 2 copii: eu si fratele meu, si nu are frati)? Mai este nevoie sa dezbata mostenirea? Nu s-a prescris dreptul lui de a accepta succesiunea? Va rog sa ma ajutati, a dat-o pe mama mea afara (pe sotia lui) si vrea sa-i lase totul fratelui meu (prin vanzare, testament, donatie.... inca nu stiu). Poate face asta desi el nu are act de proprietate (a inceput un proces prin care intentioneaza sa-l dobandeasca prin uzucapiune)? Daca au trecut 10 ani de la moartea bunicii si nu s-a dezbatut mostenirea, pot sa cer eu, fiica lui, deci nepoata bunicii, in calitate de mostenitor dezbaterea mostenirii, chiar daca fretele meu nu vrea????? Cum sa procedez? VA IMPLOR SFATUITI-MA! MAMA MEA E DISTRUSA!
Multumesc.
Eu atac testamentul dupa moartea lui, dar ce ma fac daca face act de vanzare cumparare in favoarea fratelui?:O
Sau ce ma fac daca vinde totul altcuiva?:(( Si pana la urma, poate sa vanda doar in baza certif de mostenit din 1985, fara sa mai fie nevoie de obtinerea dreptului de proprietate in instanta prin uzucapiune?
daca vinde fratelui.....v-am spus, la moartea tatalui fratele tre' sa va dea partea dvs din imobil daca tatal nu a mai avut si altceva...daca vinde altcuiva......e mai nasol:(
Ce inseamna "act de acceptare tacita"? :-/ El nu s-a dus la notar sa accepte, sau ceva de genul asta. Ma scuzati, eu nu sunt avocat, lucrez in cu totul alt domeniu, stau pe site-ul asta ca-mi place f mult si e f interesant, si citesc doar din curiozitate, dar n-am studii in domeniu, asa ca inteleg ceva mai greu....... dar pana la urma inteleg.
Acceptarea tacită e unul din modurile de acceptare a moştenirii... Practic dacă iei în administrare bunurile moştenirii, şi te comporţi ca un moştenitor...se consideră că ai acceptat tacit moştenirea.