avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul preaviz concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul preaviz concediere

In cazul concedierii (motive neimputabile), durata preavizului fiind de 20 de zile lucr., termenul in cauza curge de la data comunicarii, sau incepand cu ziua urmatoare?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tzipirel , utilizator 23:08, 12 Ianuarie 2009
Termenul de preaviz incepe cu data precizata in instiintarea facuta de angajator, dar nu mai devreme de ziua urmatoare aceleia in care se face comunicarea.
Ionut B a scris:

In cazul concedierii (motive neimputabile), durata preavizului fiind de 20 de zile lucr., termenul in cauza curge de la data comunicarii, sau incepand cu ziua urmatoare?

Multumesc.

Termenul de preaviz incepe sa curga de la data prevazuta in instiintarea prealabila a angajatului de catre angajator. Preavizul trebuie acordat anterior concedierii.
De precizat este ca in temeiul dispozitiilor Legii nr.76/2002 privind asigurarile pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, neacordarea preavizului conform prevederiler Codului muncii sau ale contractului colectiv de munca angajatilor care urmeaza a fi disponibilizati, constituie contraventie ce se sanctioneaza cu amenda.
se poate ca angajatorul sa imi refuze demisia ?!

..eu practic duc la secretariat cererea si cer un numar de inregistrare.
mi se comunica (cu extrem de mare greutate !!!!) si apoi ce fac ?!

multumesc
Potrivit dispozitiilor din Codul Muncii, refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

In urma inregistrarii cererii dvs de demisie, angajatorul va emite decizia de incetare a c.i.m. dupa expirarea termenului de preaviz sau chiar la data depunerii cererii de demisie daca renunta la termenul de preaviz.
Angajatorul nu poate refuza demisia.
Poate refuza inregistrarea ei, ceea ce constituie un abuz, caz in care aceasata se poate pune prin posta, cu confirmare de primire.
In rest, procedati cum v-a spus "elis".
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Cand se inregistreaza demisia? flo1982 flo1982 Buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta cu o informatie. Mi am dat demisia in data de 15 luna aceasta, cu preaviz de 15 zile. Cand se inregistreaza aceasta ... (vezi toată discuția)
Cand tb sa-mi primesc actele de la fostul angajator? geani842003 geani842003 buna ziua! am o nelamurire....acum sunt in perioada de preaviz si mi-am predat telefonul de servici , insa eu nu stiu cand ar tb sa-mi primesc cartea de munca ... (vezi toată discuția)
Daca am renuntat la locul de munca prin neprezentare si anuntare in ultima clipa fara a -mi scire cererea de demisie imi pot recupera cartea de munca katalin-maria katalin-maria am renuntat la un loc de munca prin neprezentare,m-am dus la itm sa imi scot cartea de munca si mi-au spus sa merg la angajator sa imi semneze cererea de ... (vezi toată discuția)