Fiica mea a fost amenintata si violata in incinta scolii de un coleg de clasa. Experienta neplacuta s-a intamplata in luna Octombrie cand am si mers la politie pentru a depune plangere. Individul a fost retinut pentru 24 ore dupa care a fost eliberat pentru ca este minor (are 16 ani). S-a inceput urmarirea penala impotriva acestuia. De atunci insa am mai fost chemati o singura data la politie in luna decembrie cand ni s-a comunicat ca dosarul a fost preluat de un alt politist. Au fost citite declaratiile si am fost intrebati daca dorim sa cerem despagubiri. Apoi a spus ca dosarul merge mai departe si vom fi notificati.
Acum as fi curios sa aflu ce inseamna acest "mai departe".Am verificat la judecatorie si dosarul nu apare inca. Ma puteti lamuri care este procedura in astfel de situatii?
Ma tem pentru siguranta fiicei mele.Desi a fost mutat disciplinar din liceu, am aflat ca da tarcoale liceului in timpul pauzelor. Este intotdeauna insotita cand merge si pleaca de la scoala insa ma tem ca s-ar putem intampla ceva chiar in timpul orelor, avand in vedere ca securitatea scolii este zero.
Ce ma sfatuiti sa fac? Se poate cere un ordin de restrictie? Este normal ca ancheta sa dureze atat? Cand ar trebui sa apara dosarul la judecatorie?
dosarul este inca in faza de urmarire penala...se desfasoara activitati specifice...cel mai util este fie sa vedeti la ce ofiter de politie este repartizat dosarul sau sa luati legatura cu procurorul care supravegheaza urmarirea penala in acest dosar...
Dosarele de acest gen , fiind dosare cu minori , necesita un volum suplimentar de munca , date fiind prevederile Codului procedura penala in astfel de cazuri( ancheta psiho-sociala , expertiza de stabilire a discernamantului inculpatului minor in momentul savarsirii faptei, etc).
Deci urmarirea penala probabil ca va mai dura.
Mergeti cu un memoriu la primul procuror al parchetului care supravegheaza urmarirea penala ci solicitati sa va comunice stadiul cercetarilor.
Aratati in acest memoriu si situatia invocata mai sus , in sensul ca inculpatul se plimba "amenintator" pe langa scoala victimei , ca fiica dvs se simte timorata si speriata din aceasta cauza.
In legislatia penala actuala nu exista institutia restrictiei.
Solicitati organelor de urmarire penala sa ii puna in vedere si indicat-i fiicei ca in astfel de situatii , inainte de iesirea din scoala sa va dea telefon sau sa anunte politia ca se simte amenintata , desi cel mai bine ar fi , ca in masura posibilitatilor sa, actionati in vreun fel chiar dvs in calitate de parinte.
Politist lenes
robertsega32
pe la inceputul anului am facut o plangere penala. Prejudiciul este destul de mare (vreo 50.000 euro). S-a deschis dosar penal la parchet (mi s-a comunicat) ... (vezi toată discuția)