avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exista obligativitatea dispunerii de o mostenire prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exista obligativitatea dispunerii de o mostenire prin despagubire sau acceptare de despagubire?

Buna ziua,

va rog sa ma lamuriti in acest aspect:
- bunica mea sufera de o boala grava care ii va fi fatala in foarte scurt timp. locuieste intr-un apartament de bloc, singura (sot decedat) si are 2 copii: mama mea, si un fiu decedat, de la care au ramas sotia si 2 copii.
- bunica nu doreste sa hotarasca soarta apartamentului si ne lasa pe noi sa ne dam in cap.
- mentionez ca apt este la nr. 35 iar apt. nostru la nr. 34 in aceeasi scara.
- bineinteles familia noastra nu doreste vanzarea apartamentului, iar familia unchiului meu doreste chiar imediat, in orice conditii...
- intrebarea este: exista vreo lege care sa o oblige pe mama mea sa sa primeasca despagubirea partii sale din mostenire?

astept cu interes ajutorul dvs.
multumesc
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 02:48, 4 Ianuarie 2012
Da, sunteti oarecum in avantaj.. pt ca instanta nu va dispune sa se vanda daca una din parti isi doreste bunul. Va trebui sa aveti suma necesara sa despagubiti partea adversa ( s-ar putea ca numai verii sa mosteneasca), altfel se poate ajunge la executare silita si iesiti in pierdere.
kandrea a scris:

Buna ziua,

va rog sa ma lamuriti in acest aspect:
- bunica mea sufera de o boala grava care ii va fi fatala in foarte scurt timp. locuieste intr-un apartament de bloc, singura (sot decedat) si are 2 copii: mama mea, si un fiu decedat, de la care au ramas sotia si 2 copii.
- bunica nu doreste sa hotarasca soarta apartamentului si ne lasa pe noi sa ne dam in cap.
- mentionez ca apt este la nr. 35 iar apt. nostru la nr. 34 in aceeasi scara.
- bineinteles familia noastra nu doreste vanzarea apartamentului, iar familia unchiului meu doreste chiar imediat, in orice conditii...
- intrebarea este: exista vreo lege care sa o oblige pe mama mea sa sa primeasca despagubirea partii sale din mostenire?

astept cu interes ajutorul dvs.
multumesc

Oricum, cineva va ramane dator altcuiva in masura in care este ceva de mostenit! Este evident, grav este faptul ca mostenitorii se complica extrem de mult si se baga in seama prin procese inutile si costistitoare.Cine castiga in final isi va recupera si cheltuielile de judecata, la "SFANTUL ASTEAPTA"!.
Stati putin sa inteleg si eu, sunt mai greu de cap.

Bunica are un apartament proprietate persoanal (prespun asta pentru ca nu spuneti ca ar fi fost proprietate cumuna cu defunctul sot) si ca in curand este posibil sa moara (sanatate ii doresc si viata lunga). Noi lucram cu informatiile date, nu suntem baba varga să citim în ceai.

Atata vreme cat bunica este in viata, dvs. nu o puteti obliga sa faca nimic cu bunul ei personal iar orice pact asupra unei mosteniri viitoare este interzisa de lege.

După decesul bunicii, copii defunctului unchi vor mosteni 1/2 din imobil iar mama dvs. 1/2 din imobil. Sotia defunctului unchi nu are nici un drept.

Dupa ce dezbateti succesiunea veti putea purcede la partajul mostenirii si astfel sa pastrati imobilul pentru dvs cu obligatia platii catre copii defunctului tata a unei sulte de 1/2 din valoarea casei stabilita de un expert autorizat.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
kandrea a scris:
exista vreo lege care sa o oblige pe mama mea sa sa primeasca despagubirea partii sale din mostenire?

Nu exista o lege care sa o oblige la aceasta dar pentru ca ati scris:
familia noastra nu doreste vanzarea apartamentului, iar familia unchiului meu doreste chiar imediat, in orice conditii...

legea - sa zic asa - o poate obliga pe mama dv la plata sultei catre sotia fratelui si nepoti in momentul in care isi exprima dorinta ca apartamentul sa ii fie acordat... in baza unei hotarari judecatoresti sau in fatza notarului... dupa caz.

Aceasta ”operatiune” poate fi ”facuta” dupa decesul bunicii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunici spirala spirala Buna ziua.Problema consta in felul urmator:In casa bunicii mele(ea este proprietara) locuieste fiul si sotia sa impreuna cu cei doi copii.Bunica mea pe langa ... (vezi toată discuția)
Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? am drept de moștenire? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)