avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Exista 2 mostenitori(fata si baiat, din care baiatul a murit dar are o fata mostenitoare) la un apartament (fiica si nepoata de la baiatul decedat). Evaluatorul hotaraste un pret al casei pe care unul din ei trebuie sa-l plateasca (cel principal adica fiica). Problema este, daca nu ai cu ce plati poti vinde si apoi sa ii dai dreptul celuilalt mostenitor nepoatei.
Cel mai recent răspuns: onciu_51 , utilizator 14:32, 9 Ianuarie 2012
Cel ramas in imobil trebuie sa-l despagubeasca pe celalalt mostenitor cu suma ce revine cotei lui de mostenire.
Fiind mostenitori in cote egale, va trebui sa plateasca 1/2 din valoarea imobilului stabilita de evaluator.
In caz in care nu are de unde plati suma respectiva, se va vinde imobilul si se vor imparti banii.
Pentru a va reduce costurile legate de partajul succesoral, care in final sunt suportate de catre fiecare dintre mostenitori, puteti apela la un mediator. Daca ajungeti la o intelegere, acordul de mediere poate fi depus la instanta de judecata competenta pentru incuviintare (alin (1), art 63 din Legea 196/2006). Dupa pronuntarea hotararii de expedient de catre instanta de judecata, partea intersata poate cere restituirea taxei judiciare de timbru (3%) (alin (2), art 63 din Legea 196/2006). Informarea si consilierea privind medierea este gratuita.
Un an nou fericit!
referitor la mostenire s-a stabilit 40% nepoatei si 60% matusa. Pana aici ok. Dar matusica are 2 baieti si hotaraste sa lase 60% la unul din ei care traieste cu cineva. Concubina doreste sa dea restul de bani mostenitoarei (40%) pentru a ramane in apartament(nu se vrea vandut =valoare senitimentala). In acest caz ce acte trebuiesc facute, ca sa fim legali, adica concubina sa aiba drept asupra imobilului. si a nu avea probleme cu celalalt frate.
concubina nu are nici un drept asupra imobilului.
matusa poate face acte unuia dintre fiii sai , daca astfel doreste . acest fiu in cazul in care doreste sa i se atribuie in natura intreg imobilul, poate face act de v-c cu celalalt coproprietar, platindu-i acestuia diferenta de bani .
nu inteleg cine face act v-c(mama baiatului) si atunci sunt trecuti amandoi baiatul +fata are traieste cu el? multmesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune rocsy77 rocsy77 buna ziua,in urma succesiunii dupa parintii decedati ni s-au eliberat certificate de mostenitori mie si fratelui meu.problema este urmatoatea,fratele meu vrea ... (vezi toată discuția)
Succesiune oli-m oli-m Bunicul si bunica au un apartament unde sunt proprietari jumi-juma. Bunicul a decedat. Au 2 copii: un baiat decedat, tatal meu si o fiica. Deci in rol suntem ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire florentina09 florentina09 Buna ziua, As avea o intrebare legata de dreptul la mostenire. Bunica mea a murit si urmeaza sa facem demersurile necesare pentru mostenire. Bunica a avut ... (vezi toată discuția)