Buna ziua,
Am sa fac un foarte scurt rezumat : in urma cu cateva luni, femeia pe care o aveam angajata pe post de menajera, mi-a furat din apartament 450 de euro. Am depus plangere, s-au luat probe, am fost la politie impreuna cu menajera, care si-a recunoscut partial fapta ( a spus ca a furat doar 350 de euro ) si a dat declaratie in acest sens.
Acum cateva zile, am primit o rezolutie de la Parchet, cum ca se dispune neinceperea urmaririi penale, in temeiul art 228 alin 6 Cpp, rap la art 10 lit d Cpp. Justificarea este ca recunoasterea faptei facuta de menajera nu este sustinuta de nici un mijloc de proba, altul decat declaratia mea, spun ei mai departe ca nu sunt urme de fortare a usii si nu au fost ravasite lucrurile.
Pai cum sa fie urme de fortare a usii apartamentului atata timp cat ea lucra la mine? Ramanea singura in casa ore intregi, asa ca nu era nevoie sa ravasasca nimic, a lucrat sistematic, ordonat.
Trebuie sa mentionez ca, in aceeasi perioada a mai fost deschis un dosar pe numele acestei menajere, in urma unei plangeri inaintate de mama mea, care la randul ei a fost furata de aceasta individa, prejudiciul fiind mult mai mare ( menajera si-a recunoscut fapta si a dat declaratie in acest sens la politie ). Raspunsul primit a fost acelasi, neinceperea urmaririi penale din lipsa de probe.
Adica eu pot sa fur oricat, sa-mi recunosc fapta si sa nu patesc nimic?!
Ce pot face pentru ca aceasta persoana sa plateasca pentru ce a facut?
Trebuie sa faceti plangere la procurorul ierarhic superior celui care a dat aceasta solutie. Termenul este de 20 de zile de la data cand ati primit acasa aceasta ordonanta. In plangerea pe care o formulati criticati aceasta solutie de n.u.p invocand aceste argumente. Daca procurorul ierarhic va respinge plangerea dvs si va mentine aceasta solutie, va veti putea adresa instantei de judecata - Judecatoriei prin plangere prin care sa cereti desfiintarea acestor solutii ale procurorilor. Hotararea pe care i va pronunta Judecatorie este definitiva.
Asadar, am depus plangere la procurorul ierarhic superior si astazi am primit urmatorul raspuns:
( voi sari direct la concluzie )
"€ Se constata ca plangerea este intemeiata, din actele premergatoare rezultand indicii suficiente pentru a se dispune inceperea urmaririi penale fata de menajera, pt infractiunea prev de art 208 alin 1 C.p, in conditiile in care faptuitoarea a recunoscut partial fapta, descriind continutul cutiei in care se aflau banii si precizand ca a procedat astfel pt a-si ajuta copii la studii.
De altfel, organul de cercetare penala a propus scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi cu caracter administrativ ( care ar fi fost justificata numai in cazul restituirii banilor ), iar temeiul de neincepere a urmaririi penale este in contradictie cu motivarea, deoarece retinandu-se ca menajera nu a savarsit fapta, era aplicabil temeiul prevazut de art 10 lit c) C.p.p"€
Eu m-am uitat in C.p.p , insa nu am gasit art 10 lit c) dar vestile par bune. As avea o intrebare, insa: daca individa mi-a restituit o parte din bani, se schimba in vreun fel situatia? Logic ar fi sa nu se schimbe. O data pentru ca o paguba inca exista, chiar daca nu mai e atat de mare, si alta data pentru ca nu mi-am retras plangerea. Furtul e furt. Daca femeia asta nu se va alege cu cazier sau nu va fi pedepsita cumva, va fura la infinit pe principiul : eu fur, daca nu ma prinde nimeni e bun furat, iar daca ma prinde cineva dau o parte inapoi si am scapat.
In continuare, legat de mine, se precizeaza ca "va fi audiata, pe formular, urmand sa precizeze constituirea de parte civila" si mai apoi "(...) se vor ridica de la invinuita inscrisuri privind schimbul valutar efectuat si chitantele de plata a banilor, daca menajera isi mentine declaratia cu privire la destinatia banilor."
Nu stiu exact ce vrea sa insemne asta.
In incheiere, in temeiul art 278 alin 3 rap la art 228 alin 5 C.pr .pen, se dispune la admiterea plangerii si infirmarea rezolutiei anterioare si la restituirea dosarului la sectia de politie in vederea inceperi urmaririi penale pt infractiunea prev de art 208 alin 1 C.p
Daca ma puteti ajuta cu cateva clarificari, v-as fi recunoscatoare.
adica : o sa va citeze la politie, o sa va ceara lamuriri, dvs o sa cereti sa va constituiti parte civila (ca sa va recuperati toti banii).
faptul ca a restituit o parte din bani o sa o ajute dar nu o sa o disculpe (o sa primeasca o pedeapsa mai mica decat cea pe care ar fi primit-o daca nu ar fi dat banii inapoi)
sa nu credeti ca o sa primeasca pedeapsa cu inchisoarea ! ori o sa primeasca amenda administrativa (daca o sa se considere ca nu fapta nu prezinta o gravitate destul de mare pt a fi considerata o infractiune) ori o sa primeasca o pedeapsa mica cu suspendarea executarii pedepsei.
oricum, felicitari ca nu v-ati lasat calcata in picioare !