MirceaSCALAT a scris:
alinaborza a scris:
In noul cod civil, nu mai exista reglementat notiunea de comerciant. NCC introduce o noua notiune aceea de ,, profesionisti``, care are o sfera mai larga de cuprindere decat aceea de comerciant. La index, la cuvantul profesionist, sunt indicate articolele din Cod care se refera la aceasta institutie.
Am ajuns sa o traiesc si p’asta!
Un "profesionist" poate fi comparat cu un "zarzavagiu"?
In Cocul Comercial zarzavagiul era "comerciant" !
Profesionistul era definit in normele lui de activitate ape profesiei.
Nu orice cioflingar putea fi Profesionist!
Dar se pare ca evolutia de dupa ’89 a facut si urmele de buna cuviinta si traditii ce au strabatut timpurile "dictaturii proletare" si ale "cerintelor societatii socialiste multilateral de dezvoltate" s-au topit in "perpetua reformare a statului"......
Nu stiu daca e chiar asa... :)
Notiunea de "profesionist" are, ca si alti termeni, diferite sensuri si intelesuri in functie de domeniul si de contextul in care este folosita.
Astfel este posibil ca in domeniul medical sa fie definita pe baza unui set de reguli si conditii de indeplinit pentru acea persoana, iar in domeniul ingineriei pe baza altora.
Deci "profesionistul" medic se defineste altfel decat "profesionistul" inginer.
Aici vorbim despre notiunea de "profesionist" in acceptiunea, sau in sensul NCC.
In sensul NCC, "profesionist" este
acea persoana care desfasoara o anumita activitate economica (fie el bancher, taximetrist, sau zarzavagiu - legumicultor) -
vezi Art. 3 alin. 2 NCC.
Actele sau faptele juridice ale acestor persoane fizice incheiate in virtutea activitatilor economice pe care acestia le desfasoara sunt reglementate in NCC ca si "raporturi juridice intre profesionisti".
Aceste raporturi "intre profesionisti" pot sa aiba caracter comercial sau nu.
Deci notiunea de "profesionist" in acceptiunea NCC este una care larga decat cea de "comerciant" din vechea reglementare.
Nu toti profesionistii trebuie sa desfasoare o activitate comerciala, dar orice activitate considerat comerciala este efectuata de profesionististi.
Nu cred ca definirea si intelegerea unor termeni juridici noi introdusi in NCC, care sunt intradevar controversati si intens dezbatuti de autorii consacrati de doctrina, se poate face asa superficial facand referire la "evolutia de dupa '89" la "dictatura proletara", si etc...
Despre acestea exista posturi TV si presa care sa se ocupe. ;)