Astazi, in urma unei discutii mai aprinse cu sefa mea si a unei sedinte la care eu nu am participat (nu am fost invitata) mi s-a specificat verbal ca inceteaza colaborarea mea cu firma la care lucrez.
Bineinteles ca mi-am intrebat sefa pentru ce am fost data afara si i-am specificat ca daca sunt concediata pentru faptul ca nu sunt potrivita pentru post trebuie sa imi asigure un alt post in cadrul companiei si ca trebuie sa imi acorde preaviz. Aceasta a sunat persoana care se ocupa de resurse umane, iar acesta a venit cu alta solutie si anume concedierea mea din cauze care nu ma privesc datorita restructurarii postului.
Eu nu am primit nicio decizie sau preaviz scris, doar verbal, si sunt hotarata sa merg la munca chiar daca mi s-a pus in vedere ca nu mai am ce cauta acolo.
Am urmatoarele intrebari pentru dumneavoastra:
1. Trebuie sa le cer eu sa imi dea preaviz sau sa ma comport ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si sa astept hartia de la ei?
2. Stiu ca societatea are un contract colectiv de munca. In aceasta situatie mai e aplicabil contractul colectiv de munca la nivel national? Daca e valabil si al doilea am dreptul la plata a cel putin un salariu compensator si la 4 ore de munca, restul de 4 urmand sa imi caut alt serviciu?
3. Daca nu am semnata fisa postului pot sa ma puna in aceasta perioada sa indeplinesc alte sarcini (ex. sa dau cu matura) daca am studii superioare. Poate pare ciudat dar exista precedent in firma.
4. Orice alte adaugari din partea dumneavoastra sunt binevenite.
Multumesc anticipat pentru ajutorul acordat si va stau la dispozitie pentru orice alte date care v-ar putea ajuta sa ma ajutati in demersul meu.
Apreciez, de asemenea, un raspuns cat mai urgent pentru a putea sa ma pregatesc pentru ziua de luni.
1. Nu trebuie sa solicitati preaviz si trebuie sa mergeti ca de obicei la serviciu pana primiti o instintare oficiala
2. Aveti dreptul la 4 ore libere pentru cautarea unui loc de munca si la un salariu compensator iar preavizul este de 20 zile lucratoare.
3.Nu puteti fi pusa sa faceti alte munci mai ales daca nu aveti o fise a postului.
4.Alt sfat este sa lasati societatea sa faca primul pas si mai tineti-ne la curent cu evenimentele
1. Preavizul este acordat de catre angajator, care trebuie mai intai sa va instiinteze ca vi se desfiinteaza postul. În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
2. Se aplica mai intai prevederile din CCM la nivel de unitate, care se completeaza cu cele din CCMN.
3. Este posibil sa faceti acest lucru, daca exista deja precedent in societatea unde lucrati.
4. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil - art.67 C.mun.
La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi - art.78 alin.1 CCMN
Exista o fisa a postului, dar eu nu am semnat-o, doar am citit-o. Pot sa evit sa execut alte obligatii (cele de la punctul 3 din cererea mea), chiar daca in fisa postului scrie la ultimul punct (asa cum fac toti) ca indeplinesc si alte obligatii atribuite de seful direct?
Neindeplinirea obligatiilor prevazute in c.i.m. poate fi considerata abatere disciplinară. Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Multumesc, e musai sa fac si asta si probabil voi face pentru ca nu vreau sa ii las.
O alta intrebare pentru dumneavoastra: Cat am fost in concediu mi s-a citit emailul de serviciu fara acordul meu. Sefa a aflat parola de la colega care se ocupa de sistemul informatic si mi-a citit posta electronica motivand ca nu este e-mailul personal, ci este cel de la munca si are voie.
Angajatul care sta
denisa_eu
Buna ziua,
la birou ne confruntam de cateva luni cu un contabil.... sub orice critica; asa ceva nu credeam ca exista: toata ziua sta degeaba, la propriu. ... (vezi toată discuția)