avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar apartament

Buna ziua

Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as dori, daca se poate, sa primesc un raspuns de la o persoana avizata. Va multumesc anticipat.

Doresc sa cumpar de la parintii mei un apartament prin Programul Prima Casa.
Apartamentul a fost cumparat de tatal meu anterior casatoriei prin credit CEC. Ulterior s-a casatorit si a platit timp de 20 ani ratele impreuna cu mama.
In actele de proprietate figureaza doar numele lui.
Intrebarea este: cand se va face contractul de vanzare-cumparare intre ei si mine, vanzatorul cine va fi? Doar tatal ( doar el figurand in acte ) sau si mama ( in calitate de sotie). Ea ce drepturi are asupra acestui bun?

Astept cu mare interes un raspuns.

Va multumesc

Madalina:)
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 23:13, 5 Ianuarie 2012
Eu zic sa va interesati mai intai la banca prin care doriti sa faceti achizitia, deoarece desi nu interzisa in mod expres tranzactia intre parinti si copii, unele banci nu acorda credite ipotecare pentru Prima Casa intre rude de gradul I - considera ca destinatia banilor ar fi de fapt alta.

Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
Ares-3, moderator
vanzator va fi numai tatal deoarece apartamentul e cumparat inainte de incheierea casatoriei. Mama are cel mult un drept de creanta reprezentand jumatate din ratele platite.
Multumesc mult pentru raspuns.

Asta inseamna ca la notar cand se face contractul v/c nu este necesara prezenta mamei, corect? Si nici numele ei nu va figura pe nicaieri in vre-un act? Vreau sa fiu sigura ca am inteles corect

Multumesc

Madalina
Bunul fiind prorpiu nu este nevoie de prezenta mamei la semnare
Ca urmare a achitarii ratelor timp de 20 de ani de catre ambii parinti, mai mult ca sigur banca va solicita semnatura mamei pe contract, ba chiar si notarul public (in urma verificarii actelor de proprietate) va face acelasi lucru. De regula, se include o declaratie a mamei in cuprinsul contractului precum ca este de acord cu instrainarea. Asa este corect, legal si sigur pentru dvs. pe viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort michella73 michella73 buna ziua, In urma cu 28 de ani, mama s-a recasatorit, in momentul casatoriei mama avea apartament achizitionat in rate impreuna cu tatal meu, dar la ... (vezi toată discuția)
Dvort/credit ipotecar ContSters137674 ContSters137674 Buna ziua! Am urmatoarea situatie : mama mea si eu am facut un credit ipotecar pentru locuinta in care eu am domiciliul si de asemenea locuiesc impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire sorina1968 sorina1968 Buna ziua Am o problema ... ca toti cei care scriu pe acest site :D. Tatal meu in timpul casatoriei cu mama mea a achizitionat pe numele sau (doar pe ... (vezi toată discuția)