avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dvort/credit ipotecar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dvort/credit ipotecar

Buna ziua!
Am urmatoarea situatie : mama mea si eu am facut un credit ipotecar pentru locuinta in care eu am domiciliul si de asemenea locuiesc impreuna cu sotul meu.
Eu sunt coplatitor la credit iar mama mea este titularul creditului.
Pe actele de proprietate ale apartamentului este trecuta mama mea impreuna cu sotul (tatal meu vitreg) (nu se puteau face actele fara el avand in vedere ca erau casatoriti). Domiciliul nu il au in acest apartament ci in alta localitate.
Avansul pentru credit 25% l-am dat eu din vanzarea unei alte locuinte proprietatea mea personala si am investit in acest apartament inca 30.000 euro (avand toate documentele care atesta acest lucru).
Sotul mamei mele nu este implicat in acest credit nici ca , coplatitor avand in vedere ca nu se incadra cu venitul.

Intrebarea mea este : in cazul in care divorteaza are vreun drept asupra apartamentului sau se poate ridica cu vreo pretentie?Pierdem cumva apartamentul si creditul avand in vedere ca el nu este practic implicat in acest credit?

Mentionez inca o data ca el nu a venit cu nimic in aceasta casatorie, apartamentul in care au domiciliul cei doi este dobandit de mama mea inainte de casatorie (el neavand posibilitatea de a achizitiona o casa).

In masura in care timpul va permite am nevoie de un raspuns urgent!

Multumesc anticipat celor care imi vor acorda orice raspuns care ma va ajuta sa ma lamuresc in aceasta situatie!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:15, 27 Martie 2010
Trebuie sa facem distinctie intre apartamentul, ca bun comun, si contractul de impruput.

Mama Dvs. si sotul dansei sunt coproprietari in devalmasie a apartamentului respecti (bun dobandit in timpul casatoriei). In cazul unui partaj, sotul poate ridica la o parte din apartamentul respectiv, dar daca Dvs. dovediti, ca Dvs. cu mama ati contribuit mai mult ca dansul, mama Dvs. va primi cu ocazia partajului o parte mai mare decat sotul. Exista chiar sanse bune, ca apartamentul va fi atribuit mamei Dvs. cu obligatia de a plati o sulta sotului.

Apartementul, unde locuieste mama Dvs. este bunul personal a dansei -- sotul nu poate ridica nici o pretentie asupra apartamentului respectiv (bun dobandit inaintea casatoriei).

Ceea ce priveste contractul de credit, acolo nu se va schimba nimic.
Problema este ca singurul lui venit este de 1300 mil provenit din pensie din care achita un leasing pe numele lui de 1200 lei. leasingul este contractat cu 3 ani inainte de dobandirea apartamentului. Deci el pana acum a trait din banii mamei mele.
Totusi sper sa nu i se acorde absolut nici un ban avand in vedere ca el in timpul casatoriei nu a contribuit cu absolut nimic.
Apartamentul despre care este vorba (cel cu credit ipotecar) l-am trecut pe numele mamei mele deoarece imi era teama ca fostul meu sot sa nu se ridice cu vreo pretentie la apartament. Este o situatie mai incurcata.
Oricum pot dovedi ca rata la aparatment o platesc eu.
Sper totusi sa nu se ajunga la partaj

Va multumesc pentru timpul acordat!
buna ziua . imobilul intr-adevar reprezinta un bun comun al sotilor .
daca se va ajunge la un proces de partaj puteti cere mama dvs. poate cere atribuirea imobilului in natura cu obligatia de a-l despagubi pe sotul dansei .
in functie de probatoriul administrat in cauza, sotul se poate alege eventual doar cu sulta aferenta .
Deci sa inteleg ca indiferent daca acest individ nu are un venit care sa-i asigure cheltuielile minime si deci automat nu a ajutat cu nimic la cumpararea acestui apartament(pentru ca nu contribuie cu nimic la intretinerea familiei ) el se poate alege cu o suma de bani....doar asa pentru ca a fost sotul mamei mele. Se poate dovedi cu documente ca mai rau a intrat in datorii mama mea de cand este cu el...

Am rugamintea daca este posibil macar aproximativ sa-mi spuna cineva cam ce suma se acorda in aceasta situatie....... Mentionez ca apartamentul valoreaza 120.000 euro (avansul de 30.000 euro l-am platit eu) eu particip cu venitul fiind coplatitor la credit si este contractat din 20.01.2008.

Va multumesc anticipat!
Inca ceva.....in cazul in care nu s-a inteles...... proprietar de drept inca este banca actul de proprietate in original este la banca......noi detinem decat contract de ipoteca! nu avem nici un titlu de proprietate nimic....

Alte discuții în legătură

Despagubire prin credit ipotecar briliant_desguise briliant_desguise Buna ziua, Postez acest mesaj aici, din pacate nu am gasit o sectiune dedicata strict unui astfel de subiect... Sper sa ma ajutati cu un raspuns, chiar daca ... (vezi toată discuția)
Asigurarea pe ap ipotecat nu e datorie comuna? micheller micheller Sunt in proces de partaj cu sotul. Avem de partajat un credit comun, care insa este garantat numai de mine prin ipoteca asupra apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Partaj Vicky1 Vicky1 Buna ziua. Fostul sot doreste sa mergem la notariat pentru a face partajul. Am cumparat in timpul casniciei un apartament de la mama si sora mea, ... (vezi toată discuția)