avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... despagubire prin credit ipotecar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

despagubire prin credit ipotecar

Buna ziua,

Postez acest mesaj aici, din pacate nu am gasit o sectiune dedicata strict unui astfel de subiect... Sper sa ma ajutati cu un raspuns, chiar daca am incadrat mesajul in sectiunea nepotrivita.

Este vorba despre o situatie intre parintii mei, care sunt divortati si au in comun un apartament (in coproprietate).
Nefacand partajul inca, pentru a rezolva si situatia cu apartamentul, au decis sa gaseasca o solutie amiabila, adica tatal meu o va despagubi pe mama mea, el ramanand cu casa. Pentru a face rost de bani, tatal meu va face un credit cu garantie pe casa, adica se va pune ipoteca pe casa. Pentru a pune ipoteca, banca are nevoie si de semnatura mamei mele, in calitatea sa de coproprietar.

Intrebarea este urmatoarea: tatal meu, fiind foarte imprevizibil, este posibil ca, dupa ce obtine banii de la banca, sa refuze sa-i dea mamei mele suma pe care au agreat-o. Pentru asta, mama mea doreste sa afle daca exista vreo posibilitate de a incheia un act notarial inainte ca ea sa semneze pe documentele de la banca (ca e de acord sa puna ipoteca), astfel incat sa se asigure ca tatal meu ii va da suma agreata, deocamdata doar verbal.
Planul este asa: mama mea isi da acordul pt ipoteca, tatal meu obtine creditul apoi si ii da mamei banii. Dar tatal meu, dupa ce obtine banii, neavand niciun act la mijloc, poate sa nu-i mai dea banii agreati, ci o suma mai mica.
Se poate incheia actul de vanzare-cumparare intre ei doi (cu clauza ca mama mea isi va primi banii in termen de.....) inainte de a pune casa sub ipoteca, iar daca termenul de primire a banilor nu se respecta, contractul sa devina nul?

Sper ca am expus explicit situatia.
Astept un raspuns.

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: briliant_desguise , utilizator 12:08, 25 August 2009
Buna ziua

Da, se poate face un contract de vanzare cumparare cu plata la termen, insa in asemenea situatii se practica mai degraba incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare, tatal dvs obtine creditul iar la momentul la care creditul este aprobat se face si actul de vanzare-cumparare. Banii obtinuti din credit sunt virati de banca direct catre mama dvs.
Practic ipoteca se pune la data la care doar tatal dvs este proprietar asupra intregului imobil, iar mama dvs nu mai are nicio grija - cat timp este coproprietar pe imobil nu exista ipoteca, iar cand se pune ipoteca ea primeste banii si nu mai detine niciun drept asupra imobilului.
In acest caz insa, banca s-ar putea sa nu aprobe creditul (fiind o tranzactie intre fosti soti am auzit de un caz in care banca a crezut ca incearca sa o fraudeze si a refuzat acordarea creditului, in sfarsit, acest lucru depinde probabil de la banca la banca).
Multumesc de raspuns.

Dar mi-a venit alta idee: nu se poate sa faca partaj voluntar, la notar, in care ea specifica faptul ca renunta la partea de proprietate, in urma unei despagubiri in cuantum de x, cu termen de plata la data y? In loc de contract de vanzare-cumparare?
Ma gandesc ca poate evita taxele... mai ales ca ei nu au facut partajul pana acum...

Multumesc.
Se poate face partaj voluntar la notar, in care sa se stabileasca un termen de plata a sultei.
Problema care se pune in acest caz este: creditul luat de tata va fi ipotecar? atunci banca nu va fi de acord sa puna ipoteca pe un imobil in cartea funciara a caruia exista inscrisa o sulta. Daca se ia credit de nevoi personale, atunci nu coteaza, insa am inteles ca e nevoie de ipoteca.
Cred ca actul facut intre parinti are mai putina importanta, mai intai ar trebui discutat la banca ce act sunt ei dispusi sa accepte pentru a acorda creditul in asa fel incat mama sa primeasca direct banii del abanca, fara a mai terce prin contul tatalui.
Cat despre taxele notariale, nu cred ca un act de partaj cu sulta este mult mai ieftin decat un act de vanzare-cumparare cu un pret egal cu sulta. Cred ca se taxeaza la fel intrucat sunt acte evaluabile in bani si intra in aceeasi grila de taxare.
Buna ziua,

Am intrebat la banca, nu acorda credit imobiliar sau ipotecar, deoarece exista 2 coproprietari. Daca tatal meu face credit cu ipoteca, este nevoie si de acordul mamei mele pt ca banca sa puna ipoteca, in acest fel mama mea devenind si coplatitor la acel credit. Indiferent daca tatal meu ii da banii, mama mea ramane coproprietar si cu un credit pe cap, tatal meu putand sa se erijeze ca nu plateste decat jumatate din rata, restul de jumatate sa il suporte coplatitorul.

In privinta contractului de vanzare-cumparare, se pare ca legea nu permite incheierea unui asemenea act intre soti (chiar si fosti). Ca atare, nu se poate face (am intrebat la notar).

Iar cat priveste incheierea unui partaj voluntar, banca nu se angajeaza sa finanteze pe unul dintre coproprietari, suma reprezentand plagta unei sulte.

Intrebarea mea este urmatoarea: ce ar trebui sa faca mama mea, in aceste conditii?!? Legea chiar nu ofera nicio portita!!! Cu tatal meu nu se mai poate locui in aceeasi casa, mama mea locuieste cu mine. Chiar daca aceleasi drepturi la acea casa, nu poate beneficia de ele... Ce se poate face in acest caz? Va rog sa ma sfatuiti cumva.....

Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codebitor pensionar la un credit ipotecar vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua. Am si eu o situatie. Eu si sotul meu am vandut garsoniera soacrei mele pentru a ne cumpara un apartament. Pentru restul sumei de bani o sa facem ... (vezi toată discuția)
Dvort/credit ipotecar ContSters137674 ContSters137674 Buna ziua! Am urmatoarea situatie : mama mea si eu am facut un credit ipotecar pentru locuinta in care eu am domiciliul si de asemenea locuiesc impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Executare silita rocorobert rocorobert Buna seara, as dori sa stiu cum se poate efectua o executare silita , in cazul in care imobilul se afla in coproprietate, este ipotecat de rang I in favoarea ... (vezi toată discuția)