avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dvort/credit ipotecar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dvort/credit ipotecar

Buna ziua!
Am urmatoarea situatie : mama mea si eu am facut un credit ipotecar pentru locuinta in care eu am domiciliul si de asemenea locuiesc impreuna cu sotul meu.
Eu sunt coplatitor la credit iar mama mea este titularul creditului.
Pe actele de proprietate ale apartamentului este trecuta mama mea impreuna cu sotul (tatal meu vitreg) (nu se puteau face actele fara el avand in vedere ca erau casatoriti). Domiciliul nu il au in acest apartament ci in alta localitate.
Avansul pentru credit 25% l-am dat eu din vanzarea unei alte locuinte proprietatea mea personala si am investit in acest apartament inca 30.000 euro (avand toate documentele care atesta acest lucru).
Sotul mamei mele nu este implicat in acest credit nici ca , coplatitor avand in vedere ca nu se incadra cu venitul.

Intrebarea mea este : in cazul in care divorteaza are vreun drept asupra apartamentului sau se poate ridica cu vreo pretentie?Pierdem cumva apartamentul si creditul avand in vedere ca el nu este practic implicat in acest credit?

Mentionez inca o data ca el nu a venit cu nimic in aceasta casatorie, apartamentul in care au domiciliul cei doi este dobandit de mama mea inainte de casatorie (el neavand posibilitatea de a achizitiona o casa).

In masura in care timpul va permite am nevoie de un raspuns urgent!

Multumesc anticipat celor care imi vor acorda orice raspuns care ma va ajuta sa ma lamuresc in aceasta situatie!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:15, 27 Martie 2010
Sigur ca nu aveti, are doar mama, ca ea e proprietar, nu e nici banca, nici dv.
Dv. aveti numai contractul de ipoteca pentru ca probabil pe acolo apareti si dv. in vreo calitate mentionata... desi normal ar fi fost sa nu-l aveti nici pe ala, ci numai contractul de credit.
Cat veti dovedi din cele spuse va influienta daca si cum se va considera bunul; sigur ca mamei i se poate atribui intregul bun si fara plata vreunei sulte.
Sigur ca se pot face acum acte care sa va asigure oarecum un rezultat nefericit al relatiei celor doi, insa costa... ca orice siguranta.

:offtopic: Nu mai redactati mesaje consecutive, folositi functie editare pentru a adauga ceva la mesajul anterior. Multumesc.
Imi cer scuze pentru postarea altor mesaje, nu am fost atenta la faptul ca trebuie sa editez si aveam nevoie de un raspuns urgent!
Referitor la ce mi-ati raspuns tin sa mentionez ca BANCA ESTE PROPRIETAR NU MAMA MEA, avand in vedere ca este credit ipotecar. Este aceeasi situatie ca si la leasingul financiar!
Firma de leasing este proprietarul de drept al masinii pana in momentul in care cumparatorul achita leasingul integral moment in care i se transfera dreptul de proprietate.
Mama mea are doar contractul de credit ipotecar si cel de credit bancar , de cel din urma dispun si eu avand in vedere ca sunt coplatitor.

Va multumesc oricum pentru interesul acordat acestui mesaj!
Doamna, initial mi-ati spus ca aveti numai contractul de ipoteca, v-am aratat ca nu poate fi asa, ca trebuie sa aveti un contract de credit. Acum inteleg ca il aveti pe acela, asa cum, este si corect.
Nu comparam leasingul cu un credit de vreun fel, ca sunt lucruri diferite si juridic, si economic.
Legal, mama dv. este proprietar si ea a semnat un contract de vanzare-cumparare notarial in care a fost cumparatoarea. Acela este actul ei de proprietate.
Ea este proprietar, caci nimeni care nu e proprietar nu poate institui o ipoteca.
Daca intrebati lucruri si nu ne credeti, nu vad rostul de a mai intreba si a ne face sa pierdem timp cu raspunsuri pe acre dv. apoi le corectati, comparandu-le cu alte contracte si situatii juridice evident diferite.
Dv. nu ati inteles mecanismul intregului procedeu, de aceea v-am spus eu mai clar ce acte ar trebui sa aveti (nu ce ati aratat dv. ca aveti) si cum stau lucrurile.
Mama e proprietar, ea e debitorul ipotecar in acelasi timp, banca e creditorul ipotecar, dv. sunteti numai un codebitor.
Pentru explicatii mai ample, mai clare, mergeti cu copii ale tuturor actelor (inclusiv ale mamei daca va da copii) la un avocat, sa stati de vorba fata in fata cu actele si tot.
Asa va va fi mai clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire prin credit ipotecar briliant_desguise briliant_desguise Buna ziua, Postez acest mesaj aici, din pacate nu am gasit o sectiune dedicata strict unui astfel de subiect... Sper sa ma ajutati cu un raspuns, chiar daca ... (vezi toată discuția)
Asigurarea pe ap ipotecat nu e datorie comuna? micheller micheller Sunt in proces de partaj cu sotul. Avem de partajat un credit comun, care insa este garantat numai de mine prin ipoteca asupra apartamentului pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Partaj Vicky1 Vicky1 Buna ziua. Fostul sot doreste sa mergem la notariat pentru a face partajul. Am cumparat in timpul casniciei un apartament de la mama si sora mea, ... (vezi toată discuția)