avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Domiciliu in Romania?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Domiciliu in Romania?

Am carte de identitate romana si pasaport romanesc.
Locuiesc in strainatate de mai bine de 8 ani (in tara ajungand numai in concediu - maxim 3 saptamani pe an) si am rezidenta in tara in care locuiesc.
Ma intereseaza in acesta situatie unde se considera ca am domiciliul: in Romania sau in strainatate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 14:57, 10 Ianuarie 2012
cristinamariav a scris:
4. Pentru a fi trecuta in pasaport adresa din strainatate trebuie sa schimb pasaportul sau doar se aplica o stampila pe cel existent?

Trebuie sa solicitati un nou pasaport cu dobandirea statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate. De la intrarea in vigoare a noilor pasapoarte electronice/biometrice nu mai este posibila aplicarea in pasaport a stampilei sau colantului cu mentiunea stabilirii domiciliului in strainatate sau restabilirea domiciliului in Romania.

5. Daca am imputerniciri notariale date be baza CI, in momentul in care o predau trebuie sa refac aceste imputerniciri?

Nu cred ca este necesar. In schimb, daca mandatarul isi schimba actul de identitate, procurile nu vor mai fi acceptate.

6. Exista restrictii privind genul de activitati, acte etc ce pot fi efectuate in Romania de catre un cetatean roman cu domiciliul in strainatate (i.e. deschiderea unei firme, cumparari de terenuri, cumpararea unei masini, construirea unei case, deschidere conturi in banci romanesti, participarea la alegeri)?

Nu puteti candida pentru functii publice (art. 16 alin. 3 din Constitutie) si cred ca nu puteti obtine permis de conducere romanesc / nu il puteti reinnoi.

In privinta rezidentei fiscale puteti contacta ANAF: [ link extern ]
Nu ati precizat in ce stat va aflati. Aici gasiti o lista a conventiilor pentru evitarea dublei impuneri incheiate de Romania: [ link extern ]
Multumesc mult pentru raspunsuri! Sunt f utile.

Ma voi muta pe Fiscaliate - Impozite pe venituri,
Am intrebat la consulatul roman din UAE referitor la eliberarea pasapoartelor pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate si mi-au zis ca ei nu pot face asta pentru ca CI se preda personal si nu prin ambasada.

Conform art. 34, alin. 6 din Legea 248/2005: Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate are obligaţia ca, la înmânarea paşaportului simplu, a paşaportului simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţãrii de domiciliu, sã predea actul de identitate care atestã existenţa domiciliului în România, emis de autoritãţile române. Mi se pare firesc ca atunci cand un cetatean roman obtine prin intermediul ambasadei/consulatului un nou pasaport cu mentiunea domiciliului in strainatate sa predea actul de identitate tot la ambasada/consulat.
In lege nu se prevede nicaieri ca actul de identitate trebuie predat personal in Romania: [ link extern ]
Va sugerez sa clarificati acest aspect cu Departamentul Consular din cadrul MAE: [ link extern ]
Sa intelegem ca la ambasada au refuzat sa va faca pasaport de CRDS?

Alte discuții în legătură

Renuntarea temporarà la domiciliul in romània engel engel doresc sa stiu cu precizie daca se poate renunta la domiciliul temporar in romania,si pt cat timp e posibil ...Si daca comporta complicatii avind un apartament ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate expirata!!! andinaa andinaa Fiindca buletinul meu urmeaza sa expire am mers la evidenta populatiei sa vad ce acte sunt necesare pentru eliberarea noului buletin si am aflat cu stupoare ca ... (vezi toată discuția)
Pasaport cetatean roman cu domiciliul in strainatate, se poate evita statutul acesta ? dan_daniel dan_daniel Sunt cetatean roman, locuiesc intr-o tara UE de vreo 3 ani de zile unde am obtinut si rezidenta. Pasaportul romanesc mi-a expirat acum 1 an si jumatate dar ... (vezi toată discuția)