avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Domiciliu in Romania?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Domiciliu in Romania?

Am carte de identitate romana si pasaport romanesc.
Locuiesc in strainatate de mai bine de 8 ani (in tara ajungand numai in concediu - maxim 3 saptamani pe an) si am rezidenta in tara in care locuiesc.
Ma intereseaza in acesta situatie unde se considera ca am domiciliul: in Romania sau in strainatate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 14:57, 10 Ianuarie 2012
Cererea de pasaport cu dobandirea statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate ar putea fi refuzata doar daca nu indepliniti conditiile legale:
Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate poate solicita eliberarea unui paşaport simplu, a unui paşaport simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţãrii de domiciliu, când se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) a dobândit un drept de şedere pentru o perioadã de cel puţin un an sau, dupã caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;
b) a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificãrii familiale cu o persoanã care domiciliazã pe teritoriul acelui stat;
c) a dobândit un drept de lungã şedere sau, dupã caz, un drept de şedere permanentã pe teritoriul statului respectiv;
d) a dobândit cetãţenia statului respectiv;
e) a dobândit un drept de muncã ori este înscris într-o instituţie privatã sau publicã cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesionalã.
Eu indeplinesc conditiile de la punctul b si e.
Nu au refuzat, doar mi-au zis ca nu o pot face pentru ca trebuie sa predau personal CI la politie.
Voi verifica la MAE si revin.

Multumesc pentru ajutor!
Ma mira situati dvs. De multe ori persoanelor li se face pasaport cu domiciliul in strainatate fara ca acestea sa solicite acest lucru. Nici nu stiu ce se intampla se trezesc doar ca raman fara acte de identitate. De multe ori vin ulterior in tara si doresc sa-si faca un alt act de identitate spunand ca l-au pierdut pe cel anterior fara sa realizeze ca acest act a fost retinut la eliberarea pasaportului.
In cazul dobandirii pasaportului cu domiciliul in strainatate actul de identitate se retine la Ambasada/Consulat si se inainteaza, prin intermediul MAE, serviciilor judetene de evidenta a persoanei care trimit ulterior actele de identitate la serviciile locale emitente(impreuna cu comunicarea privind dobandirea statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate). In situatia persoanelor care au actul de identitate pierdut se da o declaratie cu privire la pierderea actului de identitate, declaratie care va ajunge, pe acelasi traseu, la serviciile locale de evidenta a persoanelor. Se vede inca o data ca mai sunt lipsuri in pregatirea celor de la Ambasade/Consulate. Se mai intampla ca actele de identitate sa vina ulterior comunicarilor privind dobandirea statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate dar se poate vedea in baza de date de ce a fost retinut respectivul document.
In situatia in care va stabiliti domiciliul in strainatate in mod sigur nu veti mai putea fi functionar public... Mare pierdere...
Daca veti dori sa va schimbati permisul de conducere sau sa faceti diverse acte notariale sau contracte la Casa de pensii (sa zic) exista posibilitatea sa vi se elibereze o carte de identitate provizorie cu domiciliul in strainatate si resedinta in Romania. Bine-nteles ca puteti renunta oricand la domiciliul din strainatate cand situatia o impune.
Insistati la Ambasada/Consulat, e imposibil sa nu dati peste cineva care sa va ajute cu sfaturi corecte si legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea temporarà la domiciliul in romània engel engel doresc sa stiu cu precizie daca se poate renunta la domiciliul temporar in romania,si pt cat timp e posibil ...Si daca comporta complicatii avind un apartament ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate expirata!!! andinaa andinaa Fiindca buletinul meu urmeaza sa expire am mers la evidenta populatiei sa vad ce acte sunt necesare pentru eliberarea noului buletin si am aflat cu stupoare ca ... (vezi toată discuția)
Pasaport cetatean roman cu domiciliul in strainatate, se poate evita statutul acesta ? dan_daniel dan_daniel Sunt cetatean roman, locuiesc intr-o tara UE de vreo 3 ani de zile unde am obtinut si rezidenta. Pasaportul romanesc mi-a expirat acum 1 an si jumatate dar ... (vezi toată discuția)