avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei standard de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei standard de pensionare

Sotia mea a iesit la pensiela pensie la varsta de 56 ani si 3 luni,varsta standard de pensionare fiind de 58 ani si 10 luni,diferenta fiind stabilita datorita conditiilor speciale si deosebite de munca de 7 ani 2 luni.total stagiu de cotizare realizat 34 ani 7 luni 25 zile.La implinirea varstei de 58 ani si 10 luni se va recalcula pensia si in cuantum de cat?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:27, 6 Ianuarie 2012
Daca pensia este anticipata,sau anticipata partiala,se recalculeaza,daca este de limita de varsta cu reducerea varstei standard,nu se mai recalculeaza.
Sotia a iesit la pensie pentru limita de varsta, varsta standard de pensionare reducandu-se pentru perioada lucrata in conditii deosebite si speciale. La data implinirii varstei standard de pensionare pensia pentru limita de varsta nu se recalculeaza, nu exista prevedere legala in acest sens.

De altfel, ganditi-va ca nici nu are ce si pentru ce sa se recalculeze. Pensia pentru limita de varsta se recalculeaza daca, dupa deschiderea acestor drepturi, beneficiarul a realizat stagii de cotizare. Sotia nu a realizat stagii de cotizare, a fost pensionara. Perioada in care o persoana are calitatea de pensionar nu este perioada in care se plateste CAS (contributia de asigurari sociale) la BASS (bugetul asigurarilor sociale de stat).
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta giagi giagi Buna ziua! Va rog frumos daca ma puteti ajuta sau sa-mi spuneti ce trebuie facut. Mama mea e nascuta in 24.03.1953. - in perioada 01.05.1971-30.09.1972 a ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata lalyana lalyana Sunt nascuta in data de 28.04.1959 si am lucrat 21 ani 1 luna si 11 zile din care 17ani 11 luni si 9 zile in grupa I de munca. Pot beneficia de pensia ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei militare Petre Harabagiu Petre Harabagiu Buna ziua ! Va rog sa-mi comunicati daca se recalculeaza pensia militara pentru stagiile de cotizare realizate dupa iesirea la pensie si de cand se poate ... (vezi toată discuția)