Buna seara! Sunt angajatul unei firme romano-canadiene (firma mama) care acum 2 ani era in faliment,Sa intamplat ca cineva sa se asocieze in acea perioada si sa se continue activitatea firmei respective. In acea perioada nu am primit nici un salar desi a trecut mai mult de o luna in care situatia era indecisa din cauza noului ascociat. Sa facut un contract intre firma mama si noul asociat cel putin din spusele administratorului cum ca firma mama sa lucreze pt noul asociat iar tot ce producem sa fie dat noului asociat, adica sa aibe toate drepturile asupra ceea ce se lucreaza, iar noul asociat se obliga sa plateasca toate costurile de munca,salariale, proiectare, etc. Din cauza unor neintelegeri intre patroni, patronul firmei mame vrea acum sa lichideze firma iar celalalt asociat nu ne-a platit salarul pe luna trecuta. Inca nu ne-a spus nimeni daca ne va prelua noul asociat sau ce se intampla cu noi(angajatii). Eu mi-am gasit de lucru in alta parte si as vrea sa plec indiferent de ce vor zice ei dar nu inainte de a-mii plati salariul pe luna restanta,eventual un salar compensator pt lichidarea firmei mame si sa-mi plateasca si jumatate din concediu care nu am apucat sa il iau daca am acest drept.
Inca nu mi-am bagat preaviz sau demisie pt ca nimeni nu mi-a cerut acest lucru si as vrea sa stiu caile legale de a-mi recupera drepturile legale de angajat.Va intreb pt ca presimt ca o sa vrea sa se ascunda dupa deget atunci cand trebuie platite salariile.
Noul asociat mai are inca 3 firme, deci banuiesc ca salariile ar trebui platite din banii celorlalte firme sau cel putin exista loc de unde sa se plateasca datoriile catre angajati. Ce mai e important de spus e ca firma mama are conturile inchise pt neplata datoriilor catre stat existand o datorie de cel putin 500 600milioane
intrebarile mele sunt:
-Cum imi recuperez eu salariul daca ei nu vor sa mi-l plateasca? daca o sa vrea sa ma abureasca cu cine stie ce abureli tipic romanesti.
-Daca firma mama se lichideaza patronul firmei respective este obligati sa plateasca angajatilor salarii compensatorii? Exista un articol care prevede acest lucru? Daca nu vrea sa plateasca plateste noul asociat?
-Nu am apucat sa iau decat jumatate de concediu, in concluzie daca as pleca sunt obligati sa ma plateasca in bani nu?
-Daca imi bag acum preaviz ce trebuie sa scriu sau sa fac pt a-mi recupera salariul, banii pt concediu si eventual salariul compensatoriu.
-Poate sa lichideze firma daca nu au platit datoriile catre stat? Este obligat noul asociat sa plateasca toate datoriile firmei mame?
Daca firma cu care aveti incheiat contract de munca a fost in faliment, trebuie sa luati legatura cu lichidatorul judiciar numit in acel dosar pentru a afla dintr-o sursa competenta care este finalizarea acelui dosar: inchiderea procedurii prin plata datoriilor integral sau ce anume s-a intamplat....Dvs ca si salariat la firma in faliment aveati dreptul sa fiti trecut pe tabloul creditorilor societatii si sa va primiti salariul cu prioritate fata de ceilalti creditori ai firmei.
Lichidatorul judiciar este cel mai in masura sa va informeze ce s-a intamplat cu firma la care ati incheiat contractul de munca.
Daca s-a produs o fuziune prin absorbtie a firmei la care ati lucrat de catre firma noua, aceasta are fata de dvs aceleasi obligatii ca si firma cu care ati incheiat CIM. Obligatiile sunt ale firmei, indiferent cine este patronul ei.
In caz de desfiintare a postului dvs - prin restructurare, aveti dreptul la un salariu compensatoriu prevazut de contractul colectiv de munca la nivel national. Daca va dati demisia nu veti mai avea dreptul la acest salariu compensatoriu.
Daca va inceteaza CIM, firma este obligata sa va plateasca si cval CO neefectuat.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Faliment firma
ela galia
Am o intrebare mai ciudata pentru ca am o firma care a intrat in insolventa in iulie 2007, iar in mai 2008 a inceput procedura de faliment! Problema este ca ... (vezi toată discuția)
Faliment sau nu
florin96
Buna seara,
Am nevoie de un sfat. Firma la care e angajata sotia mea a trimis toti muncitorii acasa, se pare ca in somaj colectiv. Spun \"se pare\" pentru ... (vezi toată discuția)